Isărescu îi invită pe bancheri să crediteze “cu mai mult curaj” companiile: “Rolul băncilor este să facă banii să circule, nu să băltească”

BNR a identificat 12.200 de întreprinderi performante din toate punctele de vedere, deci care pot fi şi creditate, dar din piaţa financiară fondurile răzbat foarte greu. În aceste condiţii, băncile ar trebui să aibă mai mult curaj în finanţarea firmelor, a explicat guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

“Rolul băncilor este să facă banii să circule, nu să băltească. Băncile au mai multe lucruri de făcut, de exemplu să-şi îmbunătăţească eficienţa angajaţilor, să-şi pregătească mai bine personalul angajat în creditarea companiilor şi să se apropie mai mult de clienţi. Trebuie să se adapteze cerinţelor clienţilor, dar şi – în paralel – să respecte normele prudenţiale. Pe partea cererii de credite însă, cea mai mare problemă este bancabilitatea firmelor. În 2012, un număr de 268.000 de firme aveau capital negativ şi 47% din stocul de credite neperformante era la firmele cu capital negativ. Există şi raze de speranţă: potenţialul de creditare a firmelor este foarte important. BNR a identificat 12.200 de întreprinderi care sunt performante din toate punctele de vedere şi, din acestea, 6.600 au capitalul mai mare decât datoriile”, a arătat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în deschiderea unei conferinţe pe tema investiţiilor desfăşurată miercuri la sediul Băncii Naţionale a României.

Soluţia, în opinia guvernatorului BNR, este implementarea unor reforme structurale care să facă pe cât posibil mai multe firme să fie bancabile. “Dacă tot blamăm băncile pentru lucrurile neplăcute din trecut, ajungem într-o mocirlă a vinovăţiilor; de cealaltă parte, şi băncile trebuie să-şi clarifice, să-şi asume riscurile pe care le-au subevaluat în trecut”, a mai spus Isărescu.

Parafrazându-l pe Ben Bernake, preşedintele Federal Reserve (SUA) în anii de criză financiară, oficialul BNR le-a vorbit bancherilor despre “curajul de a acţiona”. Reprezentanţii sectorului neguvernamental şi ai sistemului bancar “ar trebui să aibă curajul de a acţiona împreună pentru atingerea potenţialului de creştere sustenabilă a economiei şi a României””.

În fine, pentru a ilustra “excesul de lichiditate”” din piaţa financiară, Mugur Isărescu a spus că rezervele minime obligatorii sunt – la lei – de 8% doar din cauza faptului că banii nu s-au alocat în creditare, dar aceste rezerve “pot scădea până la nivelul mediu european, ţelul nostru este 2%”.

Cât priveşte politicile publice, Mugur Isărescu a repetat mesajul că stimularea excesivă a consumului duce la dezechilibre. “Nu e bine să stimulăm consumul peste ceea ce poate produce România. Prin stimularea consumului, finanţăm locuri de muncă din afara României – haideţi să le finanţăm pe cele existente aici, în interior”, a spus oficialul BNR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 × 1 =