Islanda la răscruce

RTR2N0OM

Islanda la răscruce
Economia islandeză este amenințată de stagnare în ciuda creșterii economice și a potențialului deloc de neglijat. Motivul este în principal criza din 2008, care a adus cu sine bariere de capital. Iar deschiderea acestora se poate face doar treptat și controlat.

Drumul care duce de la aeroportul internațional al Islandei către capitala Reykjavik stă luminat în lumina slabă a nopții nordice. Doar un panou este luminat și salută turiștii care sosesc: pe acesta tronează steagul islandez și cel european, dar și sitagma “Nei Takk”, sau pe românește: “Nu, mulțumesc”.

Nu, islandezii nu vor în UE. Ales anul trecut, Guvernul format de Partidul Progresului în coaliție cu Partidul Independenței, care este euro sceptic a determinat retragerea cererii de aderare a Islandei la UE. Controalele ce sunt în vigoare de la criza financiară din 2008 privind mișcările de capital ține țara în frâu și o scutește de influențe externe.

Golful în care se situează capitala Reykjavik are orizontul acoperit de macarale de construcții, turnuri de birouri chete și clădiri de aprtamente ridicare recent pe cerul întunecat. Investitorii islandezi au investit în ele aici în țară, pentru că în afara ei nu au voie.

Autoizolarea e ste o reacție la șocul din septembrie 2008, când cele mai mari trei bănci ale țării: Kaupthing (actuala Arion), Glitnir (acum Islandsbanki) și Landsbanki au trebuit să fie naționalizate. Datoria externă a ajuns în 2002 la băncile privatizare la aproximativ 40 de miliarde de euro, ceea ce reprezenta la momentul acela o sumă de patru ori mai mare decât produsul intern brut.

După naționalizare, inflația a crescut la 18%, iar rambursarea creditelor în valută a devenit pentru islandezi foarte dificilă. Rata șomajului a crescut pe capul islandezilor până la 9%, iar islandezii au alunecat astfel ușor către sărăcie.

De atunci, cea mai mare frică a islandezilor este de a pierde controlul. Controalele rămân, pentru că guvernul se teme de scurgerile de capital. Astfel, coroana islandeză s-ar devaloriza și mai mult. Investițiile din străinătate sunt posibile doar cu un permis special.

http://www.teleboerse.de/analysen/fundamentalanalyse/Island-am-Scheideweg-article13645246.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 4 = 5