Islanda lasă în urma sa criza financiară

Islanda, imaginea crizei financiare globale, a scăpat cu viață: prin ridicarea controalelor financiare instituite în anul 2008, capitolul criză financiară este oficial încheiat. Reykjavik a făcut totul pe dos față de celelalte țări europene.

Învierea Islandei după dezastrul financiar din anul 2008 ar putea fi studiu de caz pentru restul statelor din zona euro. La fix zece ani de la debutul crizei, după ce al doilea stat insular ca mărime din uniune a fost la un pas de faliment, acum totul s-a încheiat. Reykjavik a făcut totul diferit și astăzi impresionează prin creștere economică care se ridică la nivelul anterior crizei.

Ca ultim semn pentru reîntoarcerea la normalitate, premierul islandez Bjarni Benediktsson a ridicat ultimele controale financiare aflate în vigoare, prin păstrarea a doar câtorva limitări în anumite domenii-cheie. Este un punct foarte important în istoria Islandei și în reconstrucția economică a țării de după criza financiară din 2008-2009, a explicat acesta plin de mulțumire. Controalele impuse pe traficul de capital și-au îndeplinit scopul. După prăbușirea sectorului financiar al țării ele au avut rolul de a stabiliza economia și moneda națională a țării. Ceea ce sună ca un detaliu tehnic este de fapt un element important în istoria turbulentă a țării.

Islanda este un simbol al crizei financiare globale. La începutul anului 2009 peste 80% din companiile autohtone și 30% din gospodării erau practic insolvente. Investitorii internaționali și-au retras banii investiți, astfel că moneda națională a țării s-a prăbușit. Pentru a stopa scurgerea de capital, guvernul a impus în noiembrie 2008 controale asupra capitalului. Populația a protestat. Guvernul însă a rămas pe poziții, iar dezastrul financiar total pe care toată lumea l-a așteptat, a fost în cele din urmă evitat.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Island-laesst-die-Finanzkrise-hinter-sich-article19747958.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 32