ISLANDA DOWN

  • Reykjavík_séð_úr_HallgrímskirkjuIslanda primește noi cerințe

Se pare că nu s-a terminat  criza financiară pentru nordica țară Islanda. Există noi discuții și certuri privind bunăstarea statului înghețat. Marea Britanie și Olanda cer miliarde suplimentare din partea Islandei.

 

Marea Britanie și Olanda pretind plăți de miliarde din partea fondului islandez de garantare a depozitelor, TIF. Suma cerută este de aproximativ 556 de miliarde de coroane (aproximativ 3,5 miliarde de euro), conform șefului TIF, Gudrun Thorleifsdottir.

 

Dobânzile și costurile cu economiile au fost afectate de prăbușirea sistemului bancar islandez. În general totalul datorat s-ar putea ridica la 1000 de miliarde de coroane islandeze, care este mai mult de jumătate din producția totală anuală a republicii insulare.

 

Asigurarea se ridică la suma de 35 de miliarde de coroane. Thorleifsdottir a spus că niciodată nu ar trebui să plătească contibuabilii islandezi pentru faptul că nu există o garanție de stat.

 

În urma crizei financiare din 2008 cele trei bănci de top din Islanda s-au prăbușit în decurs de câteva zile. Printre acestea au fost incluse de asemenea și Landbanki, mamă a băncii Direktbank Icesave în care au investit bani și deponenți britanici și olandezi. Deși Islanda a preluat operațiunile interne ale băncilor afectate și a despăgubit deponenții islandezi, investitorii străini au plecat, cu toate acestea, cu mâna goală. Iar britanicii și olandezii și-au despăgubit investitorii pe deplin în țările lor de origine.

 

Islanda a rambursat 90% din această sumă și și-a declarat intenția de a rezolva echitabil situația. Cu toate acestea, cei 320.000 de locuitori ai țării au respins deja de două ori prin referendum obligația de a plăti și dobânzi pentru aceste sume.

 

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Island-erhaelt-neue-Forderungen-article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 9 =