Israel suspendă rolul UE în procesul de pace cu palestinienii

_86625811_86625808

Israelul a declarat că va suspenda contractul cu oficialii UE implicaţi în eforturile de pace cu palestinienii. Măsura urmeaza decizia blocului de a eticheta produsele din așezările evreiești din Cisiordania.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu “a ordonat suspendarea contactelor diplomatice cu instituțiile Uniunii Europene pe această temă”, a declarat un comunicat al Ministerului de Externe. UE spune ca așezări sunt ilegale, dar Israel contestă acest lucru.

Netanyahu, care este, de asemenea ministrul de externe, a cerut ministerului să fectueze “o reevaluare a implicării organismelor UE în tot ceea ce este conectat la procesul diplomatic cu palestinienii”, se afirma în declarație.

În urmă cu doar două săptămâni, Comisia Europeană a emis noi orientări pentru etichetarea unor produse fabricate în coloniile israeliene pe teritoriul palestinian și sirian. Liniile directoare prevăd că produsele agricole și produsele cosmetice vândute în statele membre ale UE trebuie să aibă etichete clare care arată locul de origine.

UE consideră că așezările construite pe teritoriile ocupate de Israel în 1967 sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional, dar Israel contestă această poziție. UE spune că așezările constituie un obstacol în calea păcii.

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-34959807

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 6 = 60