Israelul va revizui relaţiile cu ONU. Ambasadorii ţărilor care au votat contra colonizării, convocaţi

untitled

Israelul va revizui relaţiile cu Naţiunile Unite, iar finanţarea instituţiilor ONU va fi suspendată, avertizează premierul Benjamin Netanyahu, care a decis convocarea, duminică, a ambasadorilor ţărilor ce au votat în favoarea rezoluţiei anticolonizare.

“Am cerut Ministerului israelian de Externe ca în cel mult o lună să reevalueze toate contactele cu Naţiunile Unite, inclusiv finanţarea israeliană pentru instituţii ONU şi prezenţa la ONU a reprezentanţilor Israelului”, a declarat Benjamin Netanyahu.

“Deja am ordonat stoparea unor finanţări cu valoarea totală de 30 de milioane de shekeli (7,5 milioane euro) pentru instituţii ONU, pentru cinci agenţii ostile Israelului… şi vor mai fi alte măsuri”, a atras atenţia Netanyahu.

Potrivit cotidianului Haaretz, Benjamin Netanyahu a cerut Ministerului de Externe să îi convoace duminică pe ambasadorii ţărilor din Consiliul de Securitate ONU care au votat în favoarea rezoluţiei anticolonizare.

“Vor fi convocaţi toţi ambasadorii, cu excepţia celui american. Fiecare ambasador va fi mustrat personal”, a declarat un diplomat israelian.

Un diplomat occidental a criticat dur decizia Israelului de a convoca ambasadorii de Crăciun: “Ce ar fi spus de la Ierusalim dacă noi l-am fi convocat pe ambasadorul israelian de Yom Kippur?!” (n. red. – Ziua Ispăşirii, una dintre cele mai mari sărbători religioase israeliene).

Consiliul de Securitate ONU este format din cinci membri permanenţi – SUA, Marea Britanie, Rusia, China şi Franţa – şi zece membri nepermanenţi, în prezent Egipt, Uruguay, Venezuela, Angola, Japonia, Malaysia, Noua Zeelandă, Senegal, Spania şi Ucraina.

Consiliul de Securitate ONU a adoptat, vineri seară, o rezoluţie istorică prin care se cere suspendarea activităţilor israeliene de colonizare în Cisiordania, în contextul în care Administraţia Barack Obama a refuzat cererea lui Benjamin Nentanyahu şi a lui Donald Trump de a bloca iniţiativa prin veto. Statele Unite, unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU, s-au abţinut de la vot, permiţând adoptarea rezoluţiei antiisraeliene cu 14 voturi pentru şi una împotrivă.

Rezoluţia arată că toate coloniile evreieşti de pe teritoriile palestiniene ocupate după anul 1967, inclusiv din Ierusalimul de Est, nu au “nicio validitate legală”. Rezoluţia cere încetarea “tuturor activităţilor israeliene de colonizare”, argumentând că măsura este “esenţială pentru menţinerea soluţiei coexistenţei a două state”. Potrivit rezoluţiei, toate activităţile israeliene de colonizare sunt “încălcări flagrante” ale reglementărilor internaţionale.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, şi preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, ceruseră Administraţiei Barack Obama să blocheze prin veto, la Consiliul de Securitate ONU, proiectul de rezoluţie anticolonizare.

Statele Unite au conspirat împotriva Israelului, permitând adoptarea de către Consiliul de Securitate a rezoluţiei anticolonizare, a acuzat, după vot, Benjamin Netanyahu, în timp ce viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, a avertizat că lucrurile se vor schimba la ONU după începerea mandatului său.

“Administraţia Barack Obama nu doar că a eşuat în protejarea Israelului în disputa cu clica de la ONU, ci a şi conspirat cu ei în culise”, a transmis în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, potrivit cotidianului Haaretz, Biroul premierului Israelului. “Israelul respinge această rezoluţie ONU antiisraeliană demnă de dispreţ şi nu i se va conforma. Israelul aşteaptă să colaboreze cu preşedintele Donald Trump şi cu toţi prietenii din Congresul SUA, republicani şi democraţi, pentru a anula efectele negative ale acestei rezoluţii absurde”, a precizat Biroul premierului israelian.

Preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, a exprimat susţinere pentru poziţia lui Benjamin Netanyahu, dând asigurări, prin Twitter, că, “la ONU, lucrurile vor fi diferite după 20 ianuarie”, data la care începe mandatul său.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a argumentat că rezoluţia condamnă în mod corect “acţiunile de instigare şi activităţile de colonizare”. Kerry a îndemnat atât Israelul, cât şi Autoritatea Palestiniană să relanseze negocierile în sensul soluţiei coexistenţei a două state, israelian şi palestinian.

La rândul său, Samantha Power, ambasadorul american la ONU, a explicat decizia de a se abţine de la vot: “Activităţile israeliene de colonizare subminează grav securitatea Israelului; este o decizie compatibilă cu linia politică a Statelor Unite, care transmit de aproape cinci decenii că activităţile de colonizare publice şi private trebuie să înceteze”.

În mod previzibil, secretarul general ONU, Ban Ki-Moon, şi Autoritatea Palestiniană au salutat rezoluţia anticolonizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 8 = 40