Isteria pe ciubucul ospatarului si tacerea publica pe munca lucratorului la banda

Snapshot 2015-05-10 14-05-22
Isteria pe ciubucul ospatarului si tacerea publica pe munca lucratorului la banda

Ivoline, zilnic, si-a facut un obicei de a monitoriza in peste 100 de publicatii stirile si a selecta ceea ce e mai valoros pentru dumneavoastra, cei care truditi ca mediul de afaceri sa fie onest concurential.

Asa se face ca in ultima vreme, am constatat ca  o parte a presei a abordat aproape isteric problema marcarii in casa, a ciubucului, si nu al celui mare, ci al celui mic. Probabil ca acestor jurnalisti le scapa faptul ca incepem sa devenim o tara normala in care banutul castigat prin munca, cat de putin ar fi acesta, trebuie fiscalizat exact asa cum se intimpla oricarui angajat.

Credeti ca exista vreo mare deosebire intre muncitorul la banda si ospatar -niciuna. Deosebirea majora esta pentru primul in sensul ca daca  isi face treaba bine se poate astepta la o apreciere si mult mai putin la bani, in cazul ospatarului daca isi face treaba bine primeste ciubuc, notiune inexistenta in domenii unde nu ai contact cu clientul final.

Ciubucul in aceste conditii este si o posibilitate ca managerul sa isi poata face aprecierea anuala a angajatului mult mai usor. A primit ciubuc de un ban e una, a primit ciubuc de 100 de lei pe zi e alta, cu alte cuvinte iti faci treaba bine, e OK, nu, asta e, multumeste-te cu 0,01 ron si regleaza-ti atitudinea.

Poate asa se va intelege mai bine ca a suta parte din leu e valoroasa, asa cum pe propria piele am simtit in Germania, in anii ’90, privirea taioasa a unei casiere de la Aldi, care vazind ca ni-a scapat pe jos o moneda de un phenning (a suta parte a fostei marci germane) nu am ridicat-o. A venit si mi-a adus-o personal spunind ceva ce nu voi uita niciodata-“te rog ia moneda de un phenning, pentru ca in aceasta sta puterea marcii”.

Oare la noi, mediam cu pretentii de formator de opinie, va intelege ca se poate face din banul fiscalizat o stire pozitiva si nu una de “sange”, asa cum place unora de a scoate senzationalul negativ deturnind atentia cititorului spre nesemnificativul cotidian.

Ati vazut cu totii in democratiile avansate, mari artisti, sportivi care sunt condamnati pentru neplata impozitelor aferente veniturilor realizate, oare la noi pe cand vom vedea anchete meticuloase la cat impozit platesc manelisitii, cancerul societatii romanesti, raportat la venitul realizat la o nunta sau alta petrecere.

Pe cand asa ceva se va intimpla, atunci voi simti, nu acum dupa un sfert de secol, ca presa romaneasca merita luata serios in considerare.

————————————————————————————————————————————–

regular_smile…..si iata cum se face de catre un vanzator, un ciubuc pe masura vanzarii…..In fata directorului unui mare magazin universal din Sydney se prezinta un tanar care cere o slujba ca vanzator. Intrebat fiind de referinte, acesta spune ca a fost comis-voiajor timp de mai multi ani, motiv pentru care este angajat in proba de lucru si i se spune sa se prezinte la serviciu a doua zi la ora 8.00. La sfarsitul zilei, directorul il cheama in biroul sau, ca sa se intereseze cum a fost prima lui zi:
– Cate vanzari ai avut azi ?
– Una singura, domnule director.
– Cum ?! Doar una !? Cel mai slab angajat al meu face 20 de vanzari in ziua lui proasta ! In ce valoare a fost vanzarea ?
– 457.000 dolari, domnule director.
– ?!? Nu cunosc nici macar o marfa din magazinul asta care sa valoreze atat ! Ce anume i-ai vandut ?
– Pai, intai i-am vandut un carlig mic de pescuit, apoi un carlig mediu de pescuit, apoi un carlig mare, pentru pescuit oceanic. Dar nu avea undita suficient de mare pentru a pescui in ocean, asa ca i-am vandut o undita profesionala, cu o mulineta pe masura. Apoi a descoperit ca nu va putea pescui in ocean daca nu are o barca, asa ca i-am oferit barca cu motor model YWR 518. Insa nu putea sa tracteze barca folosind vechea lui Mazda, asa ca l-am convins sa-si cumpere de la noi ultimul model de Land Rover aparut pe piata.
– Aaa… Adica tu vrei sa-mi spui ca a intrat in magazin un om ca sa cumpere un carlig de pescuit si tu i-ai vandut o barca si o masina ?
– Nuuuuuum de fapt, a venit sa cumpere absorbante intime pentru nevasta-sa, iar eu l-am intrebat:

-“Daca tot nu aveti nimic de facut in week-end, de ce nu mergeti la pescuit ?-“

——————————————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 4 =