Italia în cădere liberă

af4802307789366b952e78b918399bee

Majoritatea italienilor au respins reforma consituțională. Premierul Matteo Renzi își dă demisia, iar după colț abia așteaptă Silvio Berlusconi.

Rezultatul referendumului italian nu ar fi putut fi mai hotărât: 59,11% dintre votanți au ales să se declare împotriva reformei constituționale, 40,89% au fost pentru, în condițiile în care prezența la vot a fost de 65,47%. Cu toate acestea, de la începutul lunii septembrie sondajele arătau și confirmau o precădere a voturilor negative în rândul populației. Premierul Matteo Renzi a continuat cu politica sa și a sperat la o minune în ciuda sondajelor. Bineînțeles că Renzi a luat în calcul și o înfrângere, dar nu la diferență atât de mare. Rivalul său de moarte, mișcarea “cinci stele”, a declarat la scurtă vreme după alegeri că “s-a terminat în sfârșit cu politica aroganței”.

Învins, dar fără să renunțe la luptă, la scurtă vreme după miezul nopții Renzi a cerut o conferință de presă de urgență pentru a declara că, contrar obiceiurilor din țară, când cineva învins continuă să își păstreze funcția, el va alege să își părăsească postul. Astfel că după anunțul demisiei sale, Renzi s-a prezentat și în fața șefului statului, Sergio Mattarella.

Singur împotriva tuturor, frontul anti-Renzi a strâns mare parte din mediul politic italian. Acesta s-a extins din aripa stângă a Partito Democratico (PD), a cărui director este însăși Renzi, la Forza Italia a lui Silvio Berlusconi și Lega Nord a lui Matteo Salvinis, la care se adaugă extremiștii de dreapta Fratelli d`Italia și bineînțeles Mișcarea Cinci Stele. Era de multă vreme clar că în acest referendum va fi vorba nu doar despre reforma constituțională ci despre viitorul lui Renzi la vârful guvernului. Însăși Renzi a declarat că soarta sa din mediul politic este strâns legată de rezultatul referendumului.

http://www.n-tv.de/politik/Italien-im-freien-Fall-article19253191.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 4