Italia merge spre ieșire

rtseh9u

Cât timp va mai rămâne Italia în zona euro? Șansele pentru păstrarea calității de mebru sunt mici. Italienii nu mai vor, iar partenerii euro nu mai pot.

Italia s-a săturat. Jumătate din italieni vor să iasă din zona euro, spune fostul director al Ifo, Hans-Werner Sinn, pentru publicația Welt. Mai mulți decât în oricare altă țară. Însăși conducerea țării nu prea mai vede altă alternativă decât ieșirea. Semnele unui “exit” se arată de multă vreme.

Economia țării suferă sub un imens munte de datorii, nepotism și credite neperformante. Se mai adaugă de asemenea o slabă dezvoltare economică reală și rate minime ale inflației. Este un cerc vicios în care se află multe state din sudul Europei.

Cât timp costurile de refinanțare prin BCE se vor păstra reduse și pe viitor, stimulentul pentru reforme și economisire este redus. Iar astfel muntele de datorii nu se va reduce, ci va crește și mai mult, la fel ca neîncrederea investitorilor în capacitatea de plată a acestor țări.

Nu se vede la orizont o îmbunătățire. Nerezolvarea problemelor economice a pavat drumul pentru populiști. Guvernul condus de Matteo Renzi a eșuat. El a dorit să implementeze reforme radicale și rapide pentru a putea să își țină promisiunile. Dar au fost lăsate neterminate. De la noul guvern condus de Paolo Gentiloni nu ne putem aștepta la multe. Nici nu vor fi multă vreme în funcție. Pentru că aproape toate partidele cer noi alegeri. Micile partide precum Mișcarea Cinci Stele, o formațiune anti-europeană, mizează pe participarea la formarea unui guvern. Iar dacă acest lucru se va întâmpla, va însemna sfârșitul reformelor.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Italien-driftet-Richtung-Exit-article19377156.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + = 21