Italia nu vrea nici un fel de ajutor ESM pentru băncile sale

7d13623614badb664c830e302b47140f

Cea mai veche instituție financiară din lume, Monte dei Paschi, are probleme cu banii. Suferă de pe urma creditelor neprofitabile acordate și trebuie să adune până la sfârșitul anului capital proaspăt în valoare de cinci miliarde de euro. Zvonurile privind posibile ajutoare din partea ESM sunt dezmințite de Roma.

Prin cercurile guvernamentale italiene se dezmint rapoartele din presă, potrivit cărora premierul Matteo Renzi ar putea apela la sistemul de salvare european, ESM, pentru a atrage ajutor pentru băncile cu probleme. Ziarul “La Stampa” a citat anterior trei persoane apropiate situației, care spuneau că Renzi ia în considerare cererea de sprijin din partea ESM pentru Monte dei Paschi.

Dar din biroul premierului a venit apoi o declarație oficială, care a spus că aceste zvonuri sunt lipsite de orice fel de adevăr. Guvernul a demontat orice fel de speculații ale presei privind utilizarea de bani ESM pentru băncile Italiene.

Potrivit ziarului cererea de sprijin din partea ESM ar fi planul B al guvernului, în cazul în care procedurile de salvare a Monte dei Paschi ar eșua. În prezent salvarea băncii se poate face doar prin adunarea a cinci miliarde de euro pentru recapitalizarea acesteia. De asemenea, Monte dei Paschi vrea să vândă creditele neperformante către alte instituții financiare.

Banca, fondată în anul 1472, a reușit să înregistreze cel mai slab scor dintre toate instituțiile financiare din Europa la cel mai recent test de stres al autorităților de supraveghere bancară din UE.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Italien-will-keine-ESM-Hilfe-fuer-Banken-article18569326.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 × 1 =