Italia planifică o lege împotriva alimentelor aruncate

image

Peste 5 miliarde de kilograme de alimente, încă comestibile, ajung în fiecare an în coșurile de gunoi ale italienilor. Un proiect de lege însă prevede ca alimentele să fie oferite în schimb către cei nevoiași.

După Franța, acum și Italia dorește să ia măsuri împotriva risipei de alimente din comerț. Luni, reprezentanta Partidului Democrat, Maria Chiara Gadda, a prezentat un proiect de lege. Acesta prevede crearea de stimulente puternice în cazul comerțului cu alimente, pentru a încuraja donarea alimentelor expirate sau nevandabile.

Astfel că guvernul italian alege o altă cale decât autoritățile franceze, care au introdus amenzi mari pentru supermarketurile care nu donează, prelucrează, conservă ori hrănesc animale cu aceste alimente.

Italia vrea ca prin eliminarea obstacolelor birocratice să determine și supermarketurile și alte companii să doneze. Până acum donatorii de alimente trebuiau să anunțe cu cinci zile avans când aveau de gând să organizeze acțiuni de donare și locația evenimentului.

În Italia se aruncă anual peste 5 milioane de tone de alimente. Împreună cu noua lege ar trebui să fie posibil ca în primul rând să se doneze mai mult din aceste alimente și la sfârșitul lunii să se înregistreze toate alimentele donate. Astfel se va sigura că bunurile rămân trasabile. Gadda explică faptul că prin amenzi, s-ar putea obține mult mai puțin.

Obiectivul legii este de a ușura de asemenea donarea de produse farmaceutice dar și reducerea deșeurilor și cantităților de produse secundare rezultate din obținerea alimentelor, medicamentelor sau a altor bunuri similare. Chiar și mediul înconjurător va fi protejat astfel, fără a menționa economiile în bani.

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/gesetz-in-italien-lieber-spenden-1.2909894

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 7 = 14