Italia: Trei cățeluși găsiți în viață în zona hotelului înghițit de avalanșă redeșteaptă speranțele salvatorilor

IMG_0805

Echipele de intervenție au reușit să salveze, luni, trei cățeluși care au supraviețuit printre dărâmături și zăpadă după ce hotelul Rigopiano din centrul Italiei a fost lovit de avalanșa masivă produsă în urmă cu cinci zile, relatează AFP. Descoperirea a redeșteptat speranțele salvatorilor care continuă operațiunile de căutare pentru găsirea celor 23 de persoane încă declarate dispărute după tragicul eveniment.

Pompierul Fabio Jerman a declarat că găsirea celor trei pui albi de Ciobănesc de Abruzzo semnifică faptul că există încă pungi de aer sub clădirea dărâmată, “un important semn de viață, care ne dă speranțe”.

Bilanțul avalanșei este de 6 persoane decedate, 11 salvate (dintre care 4 copii) și 23 date dispărute.

“Este o cursă contra timpului, știm că trebuie să ne grăbim, dar este un mediu în care se lucrează cu dificultate”, a declarat Luca Cari, purtător de cuvânt al departamentului de pompieri în contextul în care salvatorii se străduiesc să înainteze cu săpăturile către centrul hotelului, acolo unde se crede că s-ar putea afla cei declarați dispăruți.

Echipele de salvatori folosesc unități canine și tehnologie capabilă să identifice sub dărâmături semnalul GSM emis de telefoanele mobile ale celor dispăruți, a declarat duminică într-o conferință de presă Titti Postiglione de la Departamentul de protecție civilă. Acesta a calificat intervențiile drept ”chirurgicale” pentru a evita prăbușirea altor fragmente ale structurii hotelului.

Stabilimentul de patru stele, Rigopiano Hotel, construit la începutul anilor ’70 la 1.200 de metri altitudine în zona muntoasă a regiunii Abruzzo, a fost lovit miercuri de o avalanșă masivă, după ce marți în zona de centru a Italiei fuseseră înregistrate patru seisme cu magnitudinea 5, conform DPA.

Procurorii italieni au anunțat luni că iau în calcul acuzații de ucidere din culpă și de neglijență. “Investigăm toate deciziile care au dus la construirea și deschiderea acelui hotel”, a declarat luni, într-o conferință de presă, procurorul Cristina Tedeschini, din Pescara.

În ziua avalanșei, managerul hotelului, Bruno Di Tommaso, a trimis autorităților locale și provinciale un e-mail în care anunța că situația a devenit “îngrijorătoare” din cauza trepidațiilor, că ninsoarea pătrundea în interiorul stabilimentului și că generatorul mai avea combustibil pentru numai 24 de ore, după cum arată agenția ANSA citată de DPA. De asemenea, acesta cerea ajutor pentru eliberarea căilor de acces către hotel, însă autoritățile locale au declarat că cel mai puternic plug se stricase și că nu existau fonduri pentru repararea lui, arată Reuters care menționează că primele echipe de salvatori au sosit la locul dezastrului, pe schiuri, la 11 ore de la catastrofă, din cauză că drumul era impracticabil.

IMG_0803 IMG_0804 IMG_0806 IMG_0807 IMG_0808 IMG_0809

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 6 =