ITM BH 2013

IMG_7324 copy

ITM BH 2013

“Pe parcursul anului 2013 angajaţii bihoreni au depus la ITM 1.166 de petiţii la adresa firmelor la care lucrează, ceea ce înseamnă cam cinci petiţii pe zi”, a sustinut în cadrul unei conferinţe de presă, Marius Rotar, directorul ITM Bihor. 1.062 dintre acestea au fost finalizate  prin  controale în teren, 92 s-au  clasat fiind  anonime, restul se află în analiză. Problemele ridicate au fost  din domeniul relaţiilor de muncă. cum sunt: neîncheierea, încheierea cu întârziere sau desfacerea abuzivă a contractelor de muncă, neplata drepturilor salariale, a orelor suplimentare sau a îndemnizaţiilor de concediu medical, nerespectarea programului de lucru.

Doar  77 de sesizari s-au referit la relaţiile şi condiţiile de muncă, si  14 reclamaţii pe securitatea şi sănătatea în muncă. In 2013 au fost controlate 4.609 societăţi şi s-au aplicat 6.889 de sancţiuni contravenţionale din care 845 de amenzi în cuantum de circa 6 milioane lei şi 6.044 avertismente.

“După cum se vede şi din ponderea sancţiunilor aplicate ITM nu a urmărit atât aplicarea de amenzi cât corectarea neregulilor constatate”, a subliniat dl Marius Rotar. Munca la negru este categoric respinsa de ITM cu atât mai mult cu cât în cazul unui accident de muncă angajatul nu poate beneficia de concediu medical, pensie de handicap sau în cazul unui deces copiii acestuia nu primesc pensie de urmaş.Bunaoara în 2013 in Bihor au avut loc 14 evenimente urmate de decesul lucrătorilor. Cinci cazuri au fost accidente de muncă mortale, patru de îmbolnăviri care au provocat decesul victime, iar cinci cazuri sunt în diferite stadii de cercetare de către ITM Bihor.

———————————————————————————————————————————————————————————

.regular_smile……….despre munca vracilor……

Un explorator il vede pe vraciul satului batand ritmic in toba.
– Ce este, prietene?
– Nu mai avem apa.
– Si bati toba ca sa invoci ploaia?
– Nu, e semnalul pentru instalator..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

66 − = 64