ITM GERMAN

German government officials stand at the flooded river Danube with volunteer rescuers during their visit to the south-eastern Bavarian flooded centre of of PassauPropunere DE ITM în Germania:

Programul de muncă pentru părinţi să fie mai scurt cu o oră şi jumătate

 

Noul ministru german al Familiei Manuela Schwesig propune ca timpul de muncă al părinţilor de copii mici să fie redus la 32 de ore pe săptămână, cu scopul de a împăca mai bine viaţa profesională cu cea familială, relatează AFP.   

“Norma întreagă pentru părinţi este necesar să fe redefinită. O normă întreagă pentru părinţi cu copii mici nu ar trebui să fie de 40 de ore, ci, de exemplu, de 32 de ore”, a declarat ministrul social-democrat într-un interviu publicat în ediţia de vineri a cotidianului economic Handelsblatt.

Ministrul, care face parte din noul Guvern de coaliţie al Angelei Merkel, afirmă că vrea să “introducă o compatibilizare a muncii cu familia pentru cei doi păinţi”, în contextul în care, în Germania, multe femei fie nu au copii şi nu îşi întrerup munca, fie renunţă să mai muncească imediat ce devin mame.

Firmele afectate “ar putea să fie compensate în parte prin fiscalitate”, a spus ministrul în alt interviu, pentru Bild. Tabloidul citează un studiu al Institutului economic DIW care estimează la 140 de milioane de euro costurile suplimentare cu o asemenea măsură la bugetul de stat.

Deputatul conservator Michael Fuchs a declarat pentru Bild că o asemenea măsură este “de nefinanţat”, iar Federaţia germană a Camerelor de Comerţ şi Industrie a apreciat, pentru ziarul regional Passauer Neuen Presse, că prevederi cu privire la timpul de muncă “ar trebui să aibă loc în întreprinderi” şi nu să fie impuse prin lege.

“Economia este necesar să devină mai flexibilă şi să ofere şanse bune de carieră şi părinţilor, care să îşi reducă timpul de muncă pentru familie”, insistă Manuela Schwesig, promovând o “cultură a muncii în care părinţii care decid să petreacă mai mult timp cu familia nu provoacă zâmbete sau nu sunt priviţi pieziş”.

Doi oficiali social-democraţi germani şi-au exprimat recent dorinţa de a se ocupa mai mult de copiii lor. Vicecancelarul Sigmar Gabriel a decis să îşi rezerve miercurea după-amiaza fiicei.

La rândul său, Jörg Asmussen a invocat motive familiale în decizia de a părăsi postul de director de la Banca Centrală Europeană (BCE), cu sediul la Frankfurt, el devenind secretar de stat în noul Guvern şi putând, din nou, să-şi vadă zilnic cei doi copii care locuiesc la Berlin.

Ei ce parere aveti ? Insistam si noi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × = 56