Himmm….salariat cu doua contracte de 8 ore la doi angajatori?

mediul_de_afaceri1

IVOLINE v-a obisnuit de patru ani cu articole care chiar conteaza pentru mediul de afaceri. Aceasta inseamna ca echipa IVOLINE, zilnic, selecteaza doar ceea ce este important pentru firma in care-si desfasoara munca fiecare dintre noi. Asa se face ca studiind oportunitatile de informare pentru azi, am gasit pe un portal de specialitate intrebarea:

 ITM-ul este de acord daca salariatul are doua CIM-uri de 8 ore la 2 angajatori?

Nici nu am mai stat pe ganduri si prima persoana spre care  m-am, iindreptat sa-i cer punctul de vedere a fost  dl. MARIUS ROTAR, directorul ITM BIHOR. Cu amabilitatea-i cunoscuta dar si cu promptitudine, ne-a confirmat ca chiar este in regula si ca ceea ce urmeaza sa cititi mai jos este corect.

Asadar analizand situatia unei persoane incadrata ca inspector de specialitate la o firma si ca si contabil sef la alta si
rezolvata de specialisti, cu privire la posibilitatea de incheiere a 2 contracte individuale de munca cu norma de
timp integrala la doi anagajatori apar intrebarile:

“Care este temeiul? Functia de baza? ITM-ul este de acord?” Expertii PortalCodulMuncii.ro  ofera un raspuns clar:

In Codul muncii se arata foarte clar ca salariatul are dreptul de a munci la acelasi angajator sau la mai multi
angajatori in baza mai multor contracte individuale de munca. Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in
care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii. Fiecare contract individual de munca este incheiat de sine statator, are o fisa de post ca anexa la contract, si va fi inregistrat individual in registrul general de evidenta a salariatilor, ca si cum ar fi doua persoane distincte.

In consecinta, Codul muncii,republicat reglementeaza dreptul salariatului de a munci la acelasi angajator sau la angajatori diferiti in baza mai multor contracte individuale de munca. In temeiul contractului individual de munca, salariatul presteaza munca pentru care a fost angajat respectiv munca corespunzatoare functiei/ocupatiei prevazute in CIM conform atributiilor
stabilite in fisa postului, in speta mentionata mai sus; un contract individual de munca va fi incheiat pentru functia de inspector de specialitate, iar celalalt pentru functia de contabil sef.

Dupa zambet, pentru meticulosi, veti gasi detaliile prevazute de lege, asa cum ne preciza si dl.MARIUS ROTAR, seful ITM BIHOR faptul ca raspunsul la aceasta intrebarea din titlu este pozitiv cu un OK foarte limpede.

——————————————————————————————————————————————–

regular_smile…..rupt de munca la doua firme, sotul vine acasa si-o prinde pe sotie cu amantul in pat.

Socat, intreaba:

– Ce se intampla aici?

Sotia se uita la amant si zice:

– Ti-am spus ca-i prost?

——————————————————————————————————————————————–

Cu privire la timpul de lucru, prevederile din Codul muncii referitoare la durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca.Atentie la faptul ca pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Nu uitati ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Astfel, Codul muncii, republicat nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de
munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca. In acest sens, prevederile Codului muncii referitoare la durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca In cazul unui cumul de functii, in unele opinii se apreciaza ca interdictia referitoare la cele 40 de ore si, respectiv, 48 de ore, nu isi mai gaseste aplicabilitate. Totodata, legislatia muncii nu instituie obligatia existentei unei pauze intre munca prestata in temeiul a doua sau mai multe contracte individuale de munca.

In concluzie, o persoana poate cumula doua contracte individuale de munca laangajatori diferiti, pe functii diferite, situatie in care apreciem ca prin dispozitiile sale, Codul muncii, republicat nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai
multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca. adica pot fi desfasurate doua functii cu norma intreaga, la angajatori diferiti, cu respectarea conditiilor mentionate anterior, programul de lucru nu se suprapune, iar prestarea activitatilor sa poata fi realizata in mod corespunzator pentru ambii angajatori.

One thought on “Himmm….salariat cu doua contracte de 8 ore la doi angajatori?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 9 = 81