Janet Yellen avertizează ca Brexit va afecta economia Statelor Unite

_89898202_gettyimages-538407778

Sefa Federal Reserve din SUA Janet Yellen, a declarat ca un vot pozitiz ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană ar putea avea “repercusiuni economice semnificative”. Într-un discurs sustinut luni, ea a spus ca Brexit este un factor pe care banca centrală il va lua în considerare atunci când se va decide dacă să ridice ratele dobânzilor. Fed se va intalni în continuare pe 14-15 iunie.

Fed a ridicat ratele dobânzilor cu 0.25 puncte procentuale pentru prima dată în nouă ani, in decembrie anul trecut și le-a lăsat neschimbate de atunci. Aceasta a fost de așteptat la scară largă sa ridice ratele dobânzilor pe parcursul verii, dar cifrele slabe privind crearea locurilor de muncă in luna mai, adiminuat aceste așteptări. Piața forței de muncă din SUA a adăugat doar 38,000 de locuri de muncă luna trecută – cel mai mic număr din septembrie 2010. Yellen a declarat că datele privind crearea locurilor de muncă in luna mai au fost dezamăgitoare, dar că au depasit tendințele de cele mai multe ori pozitive.

În cazul în care Fed nu crește ratele dobânzilor în cadrul reuniunii sale viitoare, următoarea oportunitate va veni în luna iulie. Această reuniune va avea loc după referendumul UE din 23 iunie – oferind Fed o oportunitate de a evalua impactul votului pe piețele mondiale.

Unii economiști au avertizat că un Brexit ar putea avea un impact negativ asupra economiei Statelor Unite.

http://www.bbc.com/news/business-36463819

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =