Japonia cere Rusiei discuții de pace

_87467096_030768349-1Prim-ministrul Japoniei Shinzo Abe a cerut să discute cu președintele rus Vladimir Putin, astfel încât cele două țări să poată negocia un tratat de pace. Cei doi nu au mai semnat un tratat după sfârșitul primului război mondial, din cauza unei dispute legate de patru insule. Abe a declarat reporterilor că ambii lideri au recunoscut că lipsa unui astfel de document timp de 70 de ani a fost “anormal”. De la preluarea funcției, în 2012, Abe a încercat să îmbunătățească relațiile cu Moscova.

Fosta Uniune Sovietică a confiscat mai multe insule pe care Japonia le numea teritoriile sale de Nord în 1945. Ultima discutie dintre cei doi lideri a avut loc în 2013. Abe a declarat reporterilor în cadrul conferintei de presă de Anul Nou de la Tokyo că el și Putin “împărtășesc opinia că este anormal” că tările lor nu au semnat un tratat de pace.

Cele două țări au stabilit relații diplomatice în 1956. “Dar fără o reuniune această problemă a Teritoriilor de Nord nu poate fi rezolvată, ” a spus acesta. El a adăugat că va continua discuțiile cu Putin “atunci când apar oportunități”.

http://www.bbc.com/news/world-asia-35219262

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

60 + = 61