Japonia crește mai lent

Economia japoneză este afectată în continuare de un consum slab pe plan intern. Cu toate acestea, exporturile cresc. Prespectiva pentru anul 2017 este dificilă. Politica economică a președintelui american Trump este o mare necunoscută.

Creșterea economică a Japoniei a încetinit din nou în trimestrul final din 2016. Cifrele slabe de consum au umbrit o creștere importantă a exporturilor și a investițiilor comerciale. A treia economie a lumii a crescut din octombrie și până în decembrie cu 1,0% iar apoi mai lent decât în cele trei trimestre precedente.

Potrivit economistului Toru Suehiro de la Mizuho Securities, creșterea economică depinde de exporturi. Acestea au crescut în trimestrul trecut cu 2,6%, în comparație cu perioada precedentă. Creșterea este motivată de exportul unui număr mai mare de automobile în SUA și de componente smartphone către China.

Cu această rată actuală de creștere pentru Japonia va fi greu să îndeplinească obiectivul lui Abe de a atinge un produs intern brut de 600 bilioane de yeni până în anul 2020. În anul 2016 PIB-ul țării s-a situat la 537 bilioane de yen. Pentru a îndeplini obiectivul, Japonia are nevoie în următorii patru ani de o combinație între o creștere economică reală de două procente și o inflație de un procent.

Prespectiva economică pentru anul 2017 ar putea fi influențată masiv de politica americanilor conduși de președintele Donald Trump. Speranțele privind posibilitatea ca Trump să alimenteze cererea globală cu pachete de stimulare mai reduc din îngrijorările japonezilor.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Japans-Wachstum-schwaecht-sich-ab-article19699330.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70 + = 74