JAPONIA FRAGILA

  • 3288D40035380AFBJaponia crește dar nu prea

Economia Japoniei este în creștere, dar mult mai lent decât se aștepta. Odată cu dezastrul nuclear de la Fukushima a crescut dependența țării de importurile de petrol și gaze naturale, ce pun presiuni serioase pe cea de-a treia economie a lumii.

 

Economia japoneză a crescut în ultimul trimestru al anului trecut cu mai puțin decât se așteptau membri guvernului. Cabinetul de la Tokyo a anunțat că produsul intern brut a crescut între octombrie și decembrie doar cu rată anuală proiectată de 0,7%. Statisticienii japonezi au calculat inițial o rată anuală de 1%.

 

Dar chiar și această cifră de 1% a fost mul mai redusă decât se așteptau unii economiști. Această creștere este chiar mai mică după revizuirea datelor, cauza este în principal scăderea valorii investițiilor pentru afaceri. Acestea nu s-au majorat cu 1,3% conform așteptărilor, ci doar cu 0,8%, potrivit datelor de la guvern.

 

În același timp există o mare dependență de importuri de energie ce pun presiuni din ce în ce mai mari pe cea de-a treia mare economie a lumii. Potrivit Ministerului Finanțelor din Japonia deficitul de cont curent a crescut în luna ianuarie la un nivel record. Pierderea a fost de aproximativ 11 miliarde de euro (echivalentul a 1,6 trilioane de yeni). De aici rezultă o diferență importantă între importuri și exporturi.

 

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Japans-Wachstumskurve-ist-flach

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − 12 =