Japonia își cere scuze pentru sclavia sexuală

64686842

În al doilea război mondial aproximativ 200.000 de femei au fost obligate să se prostitueze în bordeluri ale armatei imperiale japoneze. Printre victime se numără și femei din Coreea. Japonia își asumă acum pentru prima dată responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat.

Coreea de Sud și Japonia au ajuns acum la un acord privind litigiul lor ce durează de zeci de ani privind capitolul amar al sclavelor sexuale sudcoreene din timpul celui de-al doilea război mondial. Ministrul sudcoreean de externe, Yun Byung Se, a povestit după o întâlnire cu colegul său japonez Fumio Kishida ce a avut loc la Seoul, că s-a ajuns la un acord definitiv și irevocabil.

Kishida a mai adăugat că Tokyo oferă despăgubiri în valoare totală de un miliard de yeni (7,6 milioane de euro) pentru daunele provocate acum 70 de ani. Premierul Shinzo Abe a subliniat faptul că își exprimă de asemenea scuzele și regretul din adâncul inimii sale. Guvernul japonez se simte responsabil, a mai spus Kishida. Textul acestei declarații s-a dezbătut multă vreme.

După estimările istoricilor în al doilea război mondial 200.000 de femei din Corea, China, Indonezia sau Filipine ori Taiwan au fost forțate să ofere servicii sexuale militarilor japonezi în bordeluri special amenajate. Aceste sclave sexuale erau numite în Japonia simplu “doamne de recomfortare”.

Până în prezent, Tokyo a refuzat să își ceară scuze pentru exploatările sexuale și a refuzat de asemenea să compenseze victimele. Litigiul a durat zeci de ani, cântărind semnificativ în relațiile dintre Japonia și Coreea.

http://www.n-tv.de/politik/Japan-entschuldigt-sich-fuer-Sexsklaverei-article16650321.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 4 =