JAPONIA SI-A CRESCUT TAXA PE CONSUM CA SA EVITE DEFLATIA

_75388464_163603823

Japonia creşte în afaceri
După revizuirea datelor, Japonia a semnalat o dezvoltare în perioada ianuarie-martie, ca urmare a creşterii puternice a investiţiilor în afaceri. Potrivit cabinetului oficial, economia a crescut peste asteptările acestei perioade, cu 1,6%, într-o rată lunară aceasta se traduce de 6,7%, de la cifra initială de 5,9%. Mulţi analisti se asteptau la o scădere în urma revizuirii. Consumatorii japonezi şi intreprinderile şi-au crescut cheltuielile, inainte de mărirea taxei de vânzare din aprile. Astfel, potrivit cifrelor revizuite, investițiile în afaceri au crescut cu 7,6% în această perioadă, fata de trimestrul anterior, revizuit de la o creștere preliminară de 4,9%.

În același timp, cheltuielile de consum au urcat cu 2,2%, de la estimarea inițială de 2,1%.

Japonia a mărit impozitul pe vânzări, de asemenea, cunoscut şi sub numele de taxe de consum, de la 5% la 8% la 1 aprilie – prima creștere din ultimii 17 ani. Datele publicate luna trecută au arătat că vânzările cu amănuntul din Japonia, au scăzut cu 4,4% în luna aprilie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ca efect al creșterii fiscale care a început să se facă simțită.
Majorarea taxei este în general văzută ca o încercare a guvernului de a ține în frâu datoria publică, în timp ce se confruntă cu creșterea costurilor sociale legate de îmbătrânirea populației.

Datoria publică a Japoniei, se ridică la aproximativ 230% din produsul intern brut (PIB), cea mai mare din lumea industrializată. În același timp, mulți analiști au declarat ca majorarea ar putea ajuta, de asemenea, Japonia în lupta împotriva scăderii prețurilor de consum. Spre deosebire de multe alte economii de conducere, Japonia a luptat cu deflația sau scăderea prețurilor în cea mai mare parte din ultimele două decenii, ceea ce a afectat consumul intern, deoarece consumatori și întreprinderile au tendința de a amâna achizițiile în speranța de a obține o afacere mai ieftină, mai târziu. Japonia a luat diferite măsuri pentru a încerca și de a declanșa o creștere a prețurilor de consum, inclusiv stabilirea unui obiectiv de rată a inflației de 2%. Măsurile par a fi reușite, ca prețurile de consum din țară au crescut acum, 11 luni consecutiv.
http://www.bbc.com/news/business-27758498

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 3 = 27