Japonia și India, dezamăgire

textilfabrik-in-gurgaon-nord-indien

Japonia și India, dezamăgire
Numărul doi și trei dintre economiile asiatice populare prezintă cifre slabe. În timp ce Japonia se confruntă cu o scădere dramatică a cererii private, în India prețurile cresc puternic.

Nu este o veste bună pentru Japonia și India. Numărul doi și trei din economiile asiatice rămân în ape tulburi. Creșterea economică din Japonia suferă foarte mult datorită creșterii TVA-ului. India pe de altă parte nu poate să își țină inflația sub control. În plus, ploile musonice au influențat prea puțin agricultura față de cât era de așteptat. De această ramură a economiei depind în continuare peste 40% dintre indieni, chiar dacă sectorul agricol contribuie cu doar 14% la produsul intern brut.

În perioada aprilie-iunie, economia japoneză s-a contractat la fel de puternic precum după tsunami-ul devastator din martie 2011, când în trimestrul al doilea economia japoniei a scăzut cu 1,7%, acest lucru dă o rată anuală de contractare de 6,8%. Cererea privată, care reprezintă 60% din producția economică, s-a contractat pe tot anul cu aproximativ 19,2%. Investițiile private au scăzut cu aproape 10%. Oamenii au folosit primul trimestru pentru a face achiziții înainte de majorările anunțate la accize, de 6-8% de la începutul lunii aprilie. În octombrie 2015, taxa a trebuit să fie ridicată încă o dată la 10%.

Primul ministru Shinzo Abe are acum speranța că economia va recupera rapid în al treilea trimestru. Dar dezvoltarea din luna iunie a luat-o într-o direcție diferită. Scăderea din Japonia a fost atât de rapidă încât un fenomen similar nu s-a mai întâlnit din martie 2011, după cum a declarat ministrul economiei, Akira Amari, iar guvernul de la Tokyo este pregătit să acționeze, dacă va fi cazul. Japonezii simt de asemenea rata inflației, prețurile crescând de la an la an cu 5,1%.

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/fruehaufsteher/wachstum-japan-und-indien-enttaeuschen-13095152.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × = 24