Japonia și UE perfectează acordul de liber schimb

După negocieri ce au durat ani de zile, Japonia și Uniunea Europeană ajung să perfecteze acordul de liber schimb numit Jefta, iar astfel vor să trimită un semnal împotriva protecționismului, ideologie adoptată de tot mai multe țări din toată lumea. Criticii se plâng de reglementările neclare privind protecția investitorilor.

Acest pas ar trebui să fie un “semnal clar” față de ideile protecționiste care se bucură de o popularitate tot mai mare în lume. Uniunea Europeană și Japonia au pus la punct ultimele reglementări pentru un acord de liber schimb cuprinzător (Jefta). Președintele Comisiei UE, Jean-Claude Juncker și premierul japoniei, Sinzo Abe, au prezentat contractul vineri la Bruxelles. Ambele părți au convenit deja din luna iulie asupra principiilor acordului comercial.

Potrivit comisarului european pentru comerț, Cecilia Malmström, acordul trebuie prezentat apoi statelor membre UE și Parlamentului European. Nu este clar dacă este necesară aprobarea statelor membre. Contractul nu conține, de asemenea, date cu privire la controversata protecție a investitorilor, deoarece Japonia și UE nu au putut ajunge la un acord în această privință. Criticii se tem că, companiile pot da în judecată statele și guvernele prin intermediul unor tribunale arbitrale nelegitime și să ocolească astfel reglementări care le stau în cale.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/Japan-und-EU-besiegeln-Freihandelspakt-article20175096.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =