Dacă anul trecut oamenii de știință anunțau că numărul oamenilor miopi s-a dublat în ultimii 50 de ani, o nouă cercetare publicată în jurnalul Ophthalmology întărește aceste statistici și oferă o previziune sumbră: jumătate din populația lumii, aproape 5 miliarde de oameni, ar urma să sufere de miopie în 2050, de șapte ori mai mulți decât în anul 2000, scrie Tree Hugger. Dintre acești 5 miliarde, până la un miliard vor prezenta un risc sporit de orbire.
Creșterea numărului de cazuri de miopie este atribuită unor factori de mediu, nu genetici, „în principal modificărilor stilului de viață cauzate de combinația dintre reducerea timpului petrecut afară și intensificarea activităților realizate de la distanță mică”, scriu cercetătorii de la Brien Holden Vision Institute (Australia), Universitatea din Noua Galie de Sud și Institutul de Cercetare a Ochilor din Singapore. Aceștia îi sfătuiesc pe părinți să-și ducă în mod regulat copiii la controale oftalmologice, să îi îndemne să petreacă mai mult timp afară și să le modereze activitățile de la distanță mică, cum ar fi utilizarea dispozitivelor electronice.
O cercetare de anul trecut anunța că rata miopiei în rândul copiilor și adulților tineri din Europa și SUA se dublase față de acum 50 de ani, în China procentul fiind uriaș. Dacă cu șase ani în urmă, 10-20% dintre chinezi erau miopi, în 2015, procentul a urcat la 90% în rândul adolescenților și adulților tineri. Anul trecut, circa 20% din adulții tinerii din estul Asiei aveau miopie acută, iar jumătate dintre ei ar urma să ajungă la pierderea ireversebilă a durerii. Studiul prevedea că, până în 2020, o treime din populația lumii ar urma să sufere de incapacitatea de a vedea bine la distanță. Deși ochelarii, lentilele de contact și chirurgia pot corecta afecțiunea, nu o pot vindeca. Ea se instalează de regulă la școlari, în perioada în care se dezvoltă ochii.
Dacă oamenii de știință au crezut multă vreme că factorii din spatele miopiei sunt în mare parte genetici, noile cercetări arată că faptul că oamenii petrec mai mult timp înăuntru decât afară, nu computerele sau smartphone-urile, reprezintă principala cauză a problemei. Totul s-ar reduce la expunerea la lumină. Simplu spus, pe măsură ce copiii pierd legătura cu natura, ei își pierd și din capacitatea de a vedea. Teoria din spatele acestei ipoteze este că lumina stimulează eliberarea de dopamină în retină, iar acest neurotransmițător blochează alungirea globului ocular specifică miopiei, care face ca cristalinul să focalizeze lumina în fața retinei, nu direct pe ea. Citiți mai mult despre cum a fost realizat studiul de anul trecut pe Tree Hugger.