Jurnalist acuzat de spionaj în Turcia: “Aberant”, răspunde Berlinul

Berlinul a apreciat vineri ca “aberante” acuzațiile de spionaj formulate de președintele turc, Recep Tayyip Erdogan (foto), la adresa unui jurnalist german de origine turcă încarcerat în Turcia, considerat separatist kurd și “agent german”, relatează AFP.

“Este aberant”, a afirmat într-un comunicat lapidar difuzat în cursul serii de vineri Ministerul german de Externe.

Anterior, președintele Recep Tayyip Erdogan a susținut într-un discurs că Deniz Yucel, corespondentul în Turcia al cotidianului german Die Welt încarcerat marți pentru “propagandă teroristă”, este “reprezentant al PKK” — Partidul Muncitorilor din Kurdistan, organizație decretată “teroristă” de către Ankara—, și “agent german”.

El a mai acuzat Germania că tolerează manifestații ale separatiștilor kurzi și a declarat că autoritățile germane “ar trebui deferite justiției pentru că ajută și adăpostesc teroriști”.

Declarații tăioase care au fost făcute după ce autoritățile de la Berlin au anulat trei mitinguri prevăzute în Germania, unde urmau să ia cuvântul doi miniștri turci, în semn de sprijin față de reforma constituțională ce extinde prerogativele lui Erdogan, care urmează să fie supusă unui referendum la 16 aprilie.

“Îl împiedică pe ministrul meu de justiție să vorbească, îl împiedică pe ministrul meu al economiei să vorbească. Și eu trebuia să iau cuvântul prin videoconferință”, a menționat liderul turc.

Tensiunile germano-turce au crescut după puciul eșuat care a vizat regimul turc în iulie 2016, iar în urma anulării acestor mitinguri Ankara și-a înmulțit declarațiile agresive la adresa Berlinului, unde guvernul federal se apără de orice implicare în decizii luate de autoritățile locale.

Cancelarul german, Angela Merkel, care a criticat arestarea lui Deniz Yucel, a afirmat vineri este că “este oportun din partea noastră să criticăm atingerile la adresa libertății presei” în Turcia.

Președintele turc este acuzat de adversarii săi de derivă autoritară, mai ales după puciul eșuat din iulie care a fost urmat de arestarea a peste 43.000 de persoane, printre care numeroși jurnaliști critici ai regimului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 4 = 40