Justiția tailandeză împotriva BBC

0d9459de80903bb9d34704c1ae55e21a

Tailandezii nu primesc cu bucurie faptul că regele lor a fost prezentat în presă într-o lumină proastă. Iar acest lucru este resimțit de postul britanic BBC. Datorită unui portret al lui Vajiralongkorn, jurnaliștii sunt acuzați acum de prejudicii aduse imaginii Maiestății Sale.

Guvernul militar tailandez deschide investigații împotriva postului britanic de televiziune BBC datorită unui portret defăimător al noului rege Vajiralongkorn. Unul din membri juntei militare a confirmat că este vorba despre un atac la adresa calității sale regale. Șeful guvernului, Prayuth Chan-Ocha, care este în același timp liderul loviturii de stat, a declarat că dacă britanicii au un birou în Tailanda și acolo lucrează jurnaliști tailandezi, atunci ei se vor supune prevederilor legale locale.

Controversatul articol a fost publicat online pe pagina BBC la scurt timp după numirea de joi a noului prinț moștenitor, în limba tailandeză. Un critic celebru al regimului, Jatupat Boonpattararaksa, a fost arestat sâmbătă, pentru că ar fi răspândit articolul pe Facebook. El a fost eliberat însă pe bază de cauțiune. Însă dacă este găsit vinovat pentru acuzațiile ce i-au fost aduse, el riscă până la 15 ani de închisoare.

Televiziunea nu a dorit să ofere informații până la acest moment. Poliția nu s-ar fi sesizat deocamdată, spune un angajat. Polițiștii s-au aflat însă marți în biroul televiziunii din capitala Bangkok, arată informațiile oferite de corespondentul Jonathan Head. Este însă neclar dacă investigațiile sunt îndreptate doar împotriva angajaților tailandezi ai BBC sau și împotriva celor străini.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că BBC Thai a fost primul obiectiv, pentru că acolo s-a publicat în tailandeză conținutul articolului, iar televiziunea are un birou în țară. Articolul a fost blocat pe internet de autoritățile tailandeze, dar se putea citi din nou miercuri pe site-ul web și pe pagina de Facebook a celor de la BBC Thai. Autoritățile și în special guvernul militar încearcă să elimine orice efect negativ ar putea avea acest articol.

http://www.n-tv.de/politik/Thailands-Justiz-ermittelt-gegen-BBC-article19272731.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 5 = 40