KREMLINUL PACALA

  • RTR3HL80Kremlin păcălește Ucraina

Este o regulă că trebuie să citești și textul mărunt atunci când semnezi ceva. Iar de acest lucru se convinge în prezent guvernul ucrainean. Pentru că Moscova se retrage elegant din promisiunea de a ajuta Ucraina cu miliarde de dolari, după ce președintele Ianukovici a fost demis.

 

În jur de trei miliarde de dolari a oferit Rusia Ucrainei în luna decembrie sub formă de ajutor, prin intermediul președintelui Viktor Ianukovici. Dar acest ajutor a fost acum anulat, odată ce Rusia a anexat peninsula Crimeea propriului teritoriu. Pentru guvernul ucrainean acesta este un motiv destul de bun pentru a nu mai rambursa împrumutul, dar o astfel de decizie ar atrage după sine mari riscuri.

 

Kremlinul se împiedică. Acest credit nu este un împrumut direct, ci unul obținut prin emiterea de titluri de stat ucrainiene, care sunt exprimate în euro. Acestea au fost cumpărate de Rusia. Mai mult, Kremlinul a pus o clauză destul de neobișnuită. În cazul în care datoria Ucrainei depășește 60% din produsul intern brut, Rusia ar putea cere rambursarea imediată a sumei restante. Mitu Gulati, expert în bonduri de stat și profesor de drept a declarat pentru Financial Times că această practică este una foarte neobișnuită pentru o obligațiune de stat. El se ocupă de ani de zile de astfel de contracte și nu a mai văzut până acum o astfel de clauză. Oricare ar fi fost motivul pentru care Rusia, ar fi făcut asta, acum se pare că se dovedește extrem de util.

 

La momentul la care Rusia a trimis împrumutl către Ucraina, datoria acesteia se ridica la abia 40% din produsul intern brut. Dar cu criza actuală, este foarte probabil, potrivit economiștilor, că datoria va crește rapid și considerabil. În plus, Ucraina s-a adresat Fondului Monetar Internațional pentru ajutor financiar. Iar creditele contractate vor obliga guvernul la măsuri de austeritate drastice, care vor încetini și mai mult economia. Acest lucru înseamnă că cei de la Kremlin își pot recupera rapid banii în cazul în care situația din Ucraina devine mai proastă. Iar situația va deveni mai proastă.

 

Guvernul de la Kiev poate alege să scape de presiune prin simplul refuz de a efectua plata. Este irelevant dacă Rusia a introdus clauza sau nu. Dar cu toate acestea, Ucraina ar putea fi nevoită se se înfățișeze unei instanțe internaționale, unde Kremlinul este foarte probabil să aibe câștig de cauză.

 

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Kreml-trickst-Ukraine-aus-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 88 = 94