Kurzii și petrolul

3jb35358

Kurzii și petrolul
Kurzii irakieni au cucerit cele mai multe câmpuri petroliere din nordul irakului. Aceștia rețin o parte din venituri pentru ei înșiși. Guvernul Maliki promite, cu toate acestea, dreptul kurzilor la proprile exporturi de petrol.

După cucerirea a mai multor domenii petroliere, kurzii irakieni doresc să crească în mod semnificativ exporturile de petrol de pe teritoriile aflate sub controlul lor și astfel riscă un conflict cu guvernul central de la Bagdad. Exporturile ar putea fi crescute de opt ori până la sfârșitul anului 2015, a declarat ministrul materiilor prime din nordul Irakului, Aschti haurami, într-un interviu acordat Reuters.

În urmă cu două săptămâni luptătorii kurzi au cucerit mai multe cîmpuri petroliere după ciocnirile luptătorilor kurzi cu jihadiștii Isis. Plantele din jurul Kirkuk au fost tăiate de câteva luni de la exporturi. Rebelii suniți au dsitrus conducta principală către Turcia și toți lucrătorii și inginerii care au dorit să le repare au fost amenințați. Haurami a declarat că singurul mod rezonabil de a include din nou în exporturi este ca domeniul petrolier Kirkuk să se conecteze la o linie separată, care va rula și va fi păzită de kurzi.

Haurami a declarat că se așteaptă să se poată exporta un milion de barili pe zi până la sfârșitul anului viitor, inclusiv țiței de la Kirkuk. Conducerea kurdă va împărți veniturile cu guvernul central de la Bagdad.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Kurden-wollen-Oelexporte-erhoehen-article13101326.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 12