Kuweit așteaptă un deficit record

kuwaitEmiratul din Golf, Kuweit, trebuie acum să își facă griji datorită prețurilor în scădere la petrol. 2016 nu va fi un an ușor, în care prețurile nu vor urca din nou, spune guvernatorul OPEC, Al Fusaia, care se așteaptă ca prețurile să urce din nou începând cu anul 2017. Cu toate acestea, trezoreria statului este încă foarte bine asigurată.

Emiratul Kuweit se așteaptă la un deficit record pentru următorul buget, datorită prețurilor în scădere la petrol. Micul stat din Golful Persic, care își obține veniturile la bugetul de stat în proporție de 94% din vânzarea de țiței, estimează o lacună financiară de 11,5 miliarde de dinari (34,9 miliarde de euro) pentru bugetul pe perioada fiscală 2016-2017, care va fi promulgat pe data de 1 aprilie anul acesta. Informația a fost făcută publică de ministerul local de finanțe.

Guvernatorul OPEC din Kuweit, Nawal al Fusaia, estimează că prețurile la petrol pot începe să crească din nou cel mai devreme din anul 2017. 2016 nu va fi deloc un an ușor, în care prețurile să își revină, mai adaugă acesta. Până în anul 2020 ne putem aștepta la prețuri la barilul de petrol cuprinse între 40 și 60 de dolari. El a scos din ecuație însă reducerile de producție din partea OPEC, atâta vreme cât producătorii din cadrul cartelului nu reușesc să se pună de acord.

În bugetul actual este deja calculat un deficit de 21 de miliarde de euro, primul deficit înregistrat în ultimii 16 ani. Micul stat, ce prezintă o populație de doar 1,3 milioane de oameni, are în prezent adunate rezerve de aproximativ 550 miliarde de euro. Cheltuielile pentru anul următor au fost estimate la 18,9 miliarde de dinari, echivalentul a 57 de miliarde de euro, cu doar 1,6% mai puțin ca și anul curent. În același timp guvernul se așteaptă la venituri de 7,4 miliarde de dinari, sau 22,4 miliarde de euro.

În prezent țițeiul brut costă 30 de dolari pe baril. În urmă cu aproximativ un an și jumătate pentru sortimentul de top Brent se plătea încă 115 dolari pe baril. Motivul pentru scăderea de preț a fost printre altele supraoferta de pe piața mondială, dar și conjunctura sumbră, înregistrată în special în China.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Kuwait-erwartet-Rekorddefizit-article16874251.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 1