După decenii de pauză, SUA vrea să trimită din nou astronauți pe lună, iar mai târziu către planeta Marte. Noua navetă spațială care va permite astfel de călătorii se numește “Orion”. Europenii pot să ia de această dată parte la experiență și contribuie prin construcția unui modul important.
Liniștitul oraș Bremen este asociat de puțină lume cu zborul spațial cu echipaj uman și cu călătoria către planete îndepărtate. Dar în orașul hanseatic se lucrează în prezent la ceva care va permite omenirii să călătorească mai departe în spațiul cosmic decât au făcut-o vreodată. Într-o fabrică locală a concernului aerian Airbus a fost demarată construcția unui modul cheie pentru noua capsulă spațială “Orion”. Cu aceasta, autoritatea americană de zbor spațial, NASA, vrea ca din anul 2021 să trimită din nou astronauți în spațiul cosmic, către lună, către asteroizi și apoi către destinații mai îndepărtate, cum ar fi planeta Marte, pentru prima dată de la misiunile Apollo din anii `60 și `70.
Modulul european de servicii (ESM) este asamblat de Airbus Defence and Space în numele Agenției Spațiale Europene (ESA). Modulul ESM va juca un rol central în cadrul unor posibile zboruri Orion către lună sau către planeta Marte. Acesta se ocupă de propulsie, de furnizarea de energie, precum și de depozitarea unor bunuri importante, precum apa sau oxigenul. Modulul de aprovizionare are formă cilindrică și are un diametru de circa patru metri.
Structura de bază a modulului de servicii este deja de la sfârșitul lunii aprilie în fabrica de la Bremen. În următoarele săptămâni vor fi montate și miile de componente de la furnizori. În camera curată vor lucra apoi 30 până la 40 de tehnicieni în program continuu de trei schimburi pentru a le monta. O sarcină ce trebuie executată la milimetru, pe care inginerii au putut să o testeze până acum doar prin intermediul ochelarilor 3D și a modelelor computerizate.