“Meciul UNGARIA-ROMANIA” la case pasive certificate pana azi, scorul este de 19-1, practic vecinii unguri ne-au luat-o bine inainte

11952036_405338876341741_702742281824454174_n

Nu stiu ce va fi diseara la meciul de fotbal intre noi si unguri, dar un lucru e sigur, la celalat “meci”,  la case pasive certificate pana azi, “scorul” este de 19-1, practic vecinii unguri ne-au luat-o bine inainte. Asadar, asa cum scriam aici dar si aici , vrem nu vrem, casele noi ce ni le vom construi in urmatorii ani, vor trebui sa respecte normele impuse de Directiva 31 din 2010 a UE, cu privire la eficienta energetica in cladiri.

In acest context fiecare tara trebuia sa-si defineasca notiunea de “near Zero Energy Building” adica, “cladire cu consum energetic aproape de zero”. Termenul limita pentru cladirile publice este 31 decembrie 2018, iar din 31 decembrie 2020, reglementarea este valabila pentru toate cladirile ce se construiesc.

fbfajlf71a81u3kf

Fiind oradeni si foarte aproape de vecinii maghiari, am facut o comparatie intre cate case pasive au construit ungurii (si pe care Institutul Pasive House din Darmstadt le-a certificat), adica 19 si noi romanasii care avem doar o casa certificata. Casa se gaseste in satul Burlusi, judetul Arges. In realitate, sunt construite mult mai multe astfel de cladiri, majoritatea raminind fara certificare, chiar daca ating performantele cerute de standardul PH(Passive House). In realitate, in Ungaria sunt citeva sute déjà…

Aceste aspecte si nu numai, au determinat Asociatia Cluster ZEPHER sa organizeze o deplasare in Ungaria, “TURUL CASELOR PASIVE”, la patru cladiri realizate (sau in constructie) cu ” tehnologia casa pasiva” elaborata de Passive House Institut din Darmstadt. In acest context, Asociatia Cluster ZEPHER, ne invita sa participam la o excursie exclusiv axata pe aceasta tema, sa cunoastem cea mai performanta tehnologie in energetica constructiilor, tehnologie care face posibila obtinerea cu usurinta a independentei energetice a cladirii. 

Ghid, va fi inginerul Constantin Jurca, proiectant autorizat de case pasive si care a precizat pentru IVOLINE ca: “Ne face o placere deosebita sa va furnizam orice informatii legate de aceasta tehnologie, cu atat mai mult, cu cat, din 2018-cladirile publice, iar din 2020, toate constructiile vor fi realizate obligatoriu cu sisteme constructive « « near zero energy building » »”. 

Detalii pentru participare la acest tur inedit gasiti aici: http://adinapopa73.wix.com/turul-caselor-pasive
sau aici: https://www.facebook.com/pages/Proiectare-Case-Pasive/404080203134275?fref=ts

Principii ale casei pasive si o descriere a primei case ce se va vizita in Ungaria, gasiti dupa zambet…

——————————————————————————————————————————————–

regular_smile…..cateva lucruri despre partida Ungaria-România
• Zeci de suporteri rapidiști, care voiau să ajungă la meci, au fost opriți la graniță de vameșii unguri din cauză că arătau ca niște imigranți pakistanezi;
• Presiune pe tricolori. Anul ăsta miza e uriaşă: cine pierde, primeşte 300.000 de refugiați sirieni;
• Atenţie la schimbul valutar! Un român a schimbat 100 de Euro şi i-au dat o roabă de forinţi!
• Gazonul arată impecabil înaintea partidei. Asta pentru că ungurii își lasă caii la păscut pe el;
• Din echipa României, ungurii se tem cel mai tare de absența lui Cristi Tănase: ”Fără el în teren, pierdem avantajul omului în plus”;
• Refugiații sirienii din Budapesta: ”Credeam că noi suntem înapoiați, dar românii ne-au luat, ei încă îl au antrenor pe Iordănescu!”
• Indiferent de rezultatul partidei sau de ce se întâmplă în tribune, vestea proastă pentru suporterii maghiari este că Ardealul va rămâne tot al românilor;
• Tricolorii au toate motivele să facă un meci bun diseară: în tribune se vor afla trimișii unor cluburi de primă mână din Qatar și Azerbaijan;

——————————————————————————————————————————————–

Cele 5 principii ale casei pasive sunt:

1. O izolatie extrem de bună. Valoarea U a coeficientului de transfer termic la componentele opace exterioare ale constructiei pasive trebuie sa nu depaseasca 0,15 W/mpK.
2. Fără punti termice. Evitarea puntilor termice constituie una dintre cele mai eficiente măsuri de ECONOMIE A ENERGIEI la o clădire, lucru greu de realizat la o clădire clasică. Dacă se proiectează cu grijă si atentie, se poate ca întreaga manta a clădirii să fie executată fără nici o punte termică.
3. suprafetele vitrate vor fi prevazute cu geam cu trei foi si rame cu valoarea U cu cit mai buna. Valoarea maxima admisa pentru U la geamuri este de 0,80 W/m2K, iar pentru intrega fereastra 0,85 W/m2K.
4. O perfectă etanseitate a clădirii. Aceasta reduce pierderile de căldură si creste randamentul instalatiei de ventilatie.
5. Utilizarea Instalatiei de Ventilatie cu Recuperare de Căldură. La aerisirea casei prin fereastră se pierde si căldura continuta in masa aerului. În cazul utilizării unei instalatii de Ventilatie cu Recuperare de Căldură, se recuperează cel putin 75% din căldura continută în aerul exhaustat. Pompele de căldură folosite pot fi pe: apă-apă, sol-apă, aer-apă, incălzirea  face prin pardoseală, sursele de Energie Regenerabilă fiind soarele, pământul, apa si vântul.

Avantaje: Economie de bani; Mediu de viată sănătos – o casă pasivă asigură un mediu sănătos de viata în ea, în sensul că nu sunt diferente de temperatură în acelasi spatiu cum este într-o casă obisnuită. Există o temperatură omogenă în casa pasivă, extrem de placută si confortabila, si în acelasi timp, un aer proaspăt în permanentă, asigurat de o instalatie de ventilatie controlată, care nu trebuie confundata cu aerul conditionat;
Prietenoasă cu mediul – consumă putina energie pentru climatizare si prin urmare, gazele cu efect de seră eliminate sunt reduse.

 11913980_408280962714199_287216775700837657_o

Prima casa pasiva inclusa in ” Turul Caselor Pasive” este situata in localitatea Erdokertes din Ungaria. Casa de locuit este orientata, in mod interesant pe versantul nordic al unui deal. Initial beneficiarul s-a gandit la structura din lemn, in final optand pentru solutia cu cofraje pierdute din polistiren cu goluri ce au fost umplute cu beton. Cel din urma constituie structura de rezistenta, iar polistirenul va asigura termoizolatia asa cum vedeti in imaginile selectate mai jos.

1920494_552501854881332_5485376224518114375_n

Planseul peste subsol e realizat din grinzi prefabricate din beton. Podeaua este asezata pe o retea de grinzi din lemn ce sunt sustinute de stilpisori din lemn cu sectiunea de 10X10 cm.

10402720_552502104881307_6044435722788516137_n

Termoizolatia din celuloza se gaseste in acest spatiu dintre planseul de beton si podea. Hidroizolatiile se realizeaza conform normelor.


Sursa de caldura este o pompa de caldura, parte din energie fiind asigurata prin aerul ventilat, precum si cu doua radiatoare. Ca in toate cazurile ferestrele sint prevazute cu geamuri cu trei starturi de sticla si valoarea coeficientului de transfer termic mai mica de 0,80 W/mpK.

Detalii pentru participare la acest tur inedit gasiti aici: http://adinapopa73.wix.com/turul-caselor-pasive

sau aici: https://www.facebook.com/pages/Proiectare-Case-Pasive/404080203134275?fref=ts

6. Utilizarea de energii regenerabile. Prin utilizarea de Energii Regenerabile se întelege utilizarea de:

• solare cu vid, panouri sau tuburi (a se evita instalatiile cu tuburi care au boilerul pe acoperis);

• pompe de căldură: apă-apă, sol-apă, aer-apă; Încălzirea se va face prin pardoseală. Sursele de Energie Regenerabilă sunt: soarele, pământul, apa si vântul. Avantaje:  Economie de bani;  Mediu de viată sănătos – o casă pasivă asigură un mediu sănătos de viata în ea, în sensul că nu sunt diferente de temperatură în acelasi spatiu cum este într-o casă obisnuită. Există o temperatură omogenă în casa pasivă, extrem de placută si confortabilaă, si în acelasi timp, un aer proaspăt în permanentă, asigurat de o instalatie de ventilatie controlată, care nu trebuie confundata cu aerul conditionat; 

Prietenoasă cu mediul – consumă putina energie pentru climatizare si prin urmare, gazele cu efect de seră eliminate sunt reduse.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 71 = 79