La Indagra a avut loc Cenaclul literar-artistic Klaus Iohannis – o “parodie” serioasa

klaus

Autor: Ilie Stoian joi, 3 noiembrie, 2016

Ieri, cu începere de la ora 11, în Sala Titulescu din incinta Complexului expozițional Romexpo, în cadrul programului prilejuit de Târgul Indagra am asistat la o mare bătaie de joc la adresa fermierilor, procesatorilor și retailiștilor din România, despre care nu se poate spune altceva mai bun, decât că a fost un fel de cenaclu literar-artisic. Dar, să luăm povestea de la capăt:

Acum vreo două săptămâni, nația fierbea de emoție și nerbdare: Vodă, adică Președintele Klaus Iohannis, se va întâlni cu muritorii de rând care nu au altceva mai bun de făcut decât să-și macine viețile lucrând în agro-zootehnie, industrie alimentară și comerț. Întâlnirea urma a fi programată în prima zi a Târgului Indagra, lucru care s-a și întâmplat. Drept pentru care, cu vreo câteva zile înainte, s-au trimis invitațiile de participare.

Așa se întâmplă că, ieri, înaintea întâlnirii cu Vodă, lumea aleasă pe sprânceană fierbea de emoție, speranță și nerăbdare: ”Îl vom vedea pe Vodă!” Și, după ce au trecut de contolul oștenilor de la SPP, despre care putem spune că unii au fost amabili iar alții mitocani, s-au așezat în strana Sfatului. Dintre boierii și doamnele chemați la înfățișarea de dinaintea lui Vodă îi amintim pe Sorin Minea, Dorin Cojocaru, Ioan Ladoși, Stanca Tudor, Ilie Van, Aurel Popescu, Grigore Horoi, Angelica Șmil și Eugenia Cărăgui, Ștefan Pădure, Marius Verdeși, Ștefan Pădure, Emil Dumitru, Laurențiu Baciu, Ovidiu Dușleag, Claudiu Davițoiu, Mihai Vișan, Ionel Văduva, Tudor Calotescu, ăști doi din urmă, de-ai grămăticilor, și-or mai fi fost, da’, vorba aia, numa’ lume de ispravă. Mult norod și prostime s-a întrebat de ce nu e văzută și domnița Simona Alecu, dar nu-i bai, îi vom întâlni diafana-i făptură la anul, la Koln, adică, la Anuga.

k1

După ceva freamăt, s-au aprins făcliile asupra înălțăturii pe care erau așezate trei jilțuri iar, până să apuce soarele să se ridice la amiaz, veniră ăi mari: Vodă s-a așezat în jilțul din mijloc. De-a dreapta lui, Mare Dregător peste țărănime, Achim d-al Irimescului, iar de-a stânga lui Vodă, un om. Voduleasa n-a fost, că, zicea lumea, s-o fi întins la jocul ăla de-i zice tenis, dă-l joci cu un bărbat de piste gardul dă sfori cu noade și, musai, în genunchii goi. Da’, știți boieri dumneavoastră că norodul e prost și nu știe ce zice, nu luați aminte la aste vorbe!

Ei, bine, după ce veniră Vodă, omul ăla din stânga lui se ridică și începu să vorbească mult; el știe ce-a gândit, el știe ce-a spus, el știe ce-a-nțeles! Apoi, îl rugă pe Vodă să vină să vorbească și el, tot mult; el știe ce-a gândit, el știe ce-a spus, el știe ce-a-nțeles. Dar, ce băgai de seamă, a fost că Vodă a spus numa’ vorbe alese, adică, lozinci. Iar, mai apoi, s-a ridicat și Marele Dregător peste țărănime, Achim, acela care a spus că a fost rău, că e mai bine și că tare bine-ar fi să fie și mai bine. Norodul stătea ca muta, privind unul la altul!

După care, iar s-a ridicat omul ăla din stânga lui Vodă, a mai vorbit o dată mult și prost, iar Vodă s-a ridicat și el și a spus că vrea să asculte tot mai multe jalbe din partea norodului dinainte de înalta-i față. Dar omul ăla, în loc să lase lumea să-i spuie lăcrămații după mintea ei, zice: ”Mărite Vodă, îl aduc icișa, înaintea domniei tale pe țăranul ista, care are tarlale la șes, să vorbească și el, că, un an, Dumnezeu dă apă, alt an, nu, că s-a-nrăit lumea!”, drept pentru care tot norodul a înțeles că întrebătorii erau aleși dinainte. Și tot așa: alți întrebători aleși dinainte, la rând, și la rând, și la rând și, din când în când, Vodă, de pe jilț, spunea: ”Da. E rău. Bine că aflai!”

Mai la urmă, omul ăla din stânga lui Vodă l-a pus pe un oier să vorbească despre cum să face și cum să vinde măncarea, chiar dacă în sală erau breslași mai pricepuți și mai în măsură să vorbească, drept pentru care, în acea clipă, dându-și cu băgare de seamă că sunt luați de proști și că Vodă și omul ăla din stânga lui își bat joc de toată lumea, boier Dorin Cojocaru, boier Sorin Minea, boier Aurel Popescu, boier Mihai Vișan și încă vreo doi, trei boieri și boiernași mai mici se ridicară în picere și p-aci le fu drumul! Că, gândeau ei, nu pui nevolnic să vorovească de cele la care nu se pricepe, iar pe cei de-ale meseriei îi chemi să tacă și să zacă în fața lui Vodă, de Stan Păpușă.

Iar, mai apoi, după alte câteva cuvinte de clacă, Vodă spuse că fu mulțumit, Marele Dregător Achim se uită la Vodă, iar omul ăla din stânga lui Vodă se frecă pe burtă mulțumit și el, că duminică dimineață, iar se va vedea în oglinda aia mișcătoare și își va spune: ”Ce frumos, bun, și deștept sunt”!

Acum, iată:

Nu este admisibil să organizezi o întâlnire între Președintele României și agricultori, reprezentanți ai Industriei Alimentare și cine-o mai fi fost și, în loc să lași discuțiile să curgă liber, alegi dinainte persoanele care să se prefacă a pune întrebări. Pentru acest lucru nu există nici scuză, nici minimă justificare. Nu este admisibil să nu inviți pe nimeni din retail. Nu este admisibil să ocolești cu bună știință, suntem siguri, teme grave: Blocarea Legii etichetării, efectele nefaste ale Legii 321, absența oricărei finanțări a lucrărilor de amenajare a irigațiilor etc. Nu este admisibil să organizezi o astfel de acțiune, la care participă Președintele statului, omițând că acesta, prin prerogativele instituționale de care dispune, nu poate interveni în politica guvernamentală oricâte comisii consultative ar înființa, cu atât mai mult cu cât nici el nu știe ce guvern îi va câta prohodul, la final de mandat.

Drept pentru care, scriem încă o dată: Cel mult, putem spune că am asistat la un fel de ședință de cenaclu literar-artistic de propagandă. Dar cel mai corect ar fi să scriem că am asistat la o bătaie de joc! Și, încă un lucru: Întâlnirea de ieri a purtat titlul ”Viața satului și Președintele României în dialog cu agricultorii”. Vă rog să băgați de seamă un lucru: Pentru cei de la Viața satului, Președintele României e un individ de mâna a doua, de vreme ce, în prim plan este pus numele emisiunii lor, iar mai apoi e trecut cel mai important om din stat. Așa a fost ieri, la Indagra.

sursa:www.fabricadelapte.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1