La libertate economica, Romania este inca, in urma Ungariei, si in 2014

Snapshot 2015-01-27 16-58-50

La libertate economica Romania este inca, in urma Ungariei, si in 2014

România a urcat cinci poziţii într-un clasament mondial al libertăţii economice, dar rămâne în urma Macedoniei, Ungariei şi Bulgariei.

Concret, România a urcat cele cinci poziţii, până pe locul 57, într-un clasament global al libertăţii economice, însă râmâne în urma unor ţări precum Macedonia, Ungaria sau Bulgaria, potrivit unui studiu realizat de Heritage Foundation în parteneriat cu Wall Street Journal pentru 178 de state.

Cu un scor total de 66,6 puncte, România se situează mai sus în clasamentul de anul acesta decât state precum Portugalia, Franţa, Italia, Grecia sau Rusia, însă este devansată, pe lângă majoritatea economiilor dezvoltate din Vest, şi de state precum Georgia, Botswana, Columbia, Armenia, Macedonia, Ungaria, Bulgaria sau Jamaica. La vârful clasamentului se plasează Hong Kong, care îşi menţine supremaţia pentru al 21-lea an consecutiv, cu un scor total de 89,6 puncte, Singapore (89,4 puncte) şi Australia (81,4 puncte), în timp ce ultimele locuri revin Venezuelei (34,3 puncte), Cubei (29,6 puncte) şi Coreei de Nord (1 punct).

Punctajul primit de România reflectă îmbunătăţiri în cinci din cele zece criterii în funcţie de care este calculat indicele libertăţii economice. Faţă de anul trecut, punctajul este mai mare pentru componentele libertatea faţă de corupţie, libertatea cheltuielilor guvernamentale, libertatea muncii, libertatea monetară şi libertatea comerţului. Reduceri de punctaj se observă pentru libertatea afacerilor şi libertatea fiscală, în timp ce scorul pentru libertatea drepturilor de proprietate, a investiţiilor şi cea financiară a stagnat. La nivel mondial, punctajul mediu al libertăţii economice s-a îmbunătăţit uşor în ultimul an, cu 0,1 puncte, atingând nivelul record de 60,4 puncte, se arată în raportul Heritage Foundation.

“Deşi ritmul creşterii a încetinit în comparaţie cu avansul de 0,7 puncte înregistrat anul trecut, punctajul mediu al economiilor a urcat cu aproape un punct faţă de scorul consemnat după declanşarea crizei financiare şi economice, recuperând astfel terenul pierdut”, se menţionează în studiu. Dintre cele 178 de ţări pentru care sunt disponibile date, 101 consemnează îmbunătăţiri ale indicelui faţă de ediţia de anul trecut, iar 37 de state, printre care Taiwan, Lituania, Georgia, Columbia, Israel, Republica Capul Verde, Muntenegru şi Coasta de Fildeş, au înregistrat cel mai mare punctaj al liberatăţii economice de la lansarea indexului şi până în prezent.

Heritage Foundation este o fundaţie americană, înfiinţată în 1973, cu activităţi în domeniul cercetării şi educaţiei. Prima ediţie a clasamentului libertăţii economice a fost publicată în 1994.

——————————————————————————————————————-

regular_smile…..despre un alt tip de libertate….

Î:-Ce a făcut calul lui Făt-Frumos după ce a mâncat jăratic?

R:-A cerut o bere că îl ardea pe gât!

——————————————————————————————————————–

Nu sunt destept dar cand ma uit in jur prind curaj!

——————————————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × = 10