Lacunele legislaţiei. Un club poate funcţiona pe baza unei declaraţii pe propria răspundere
Tragedia fără precedent ridică multe semne de întrebare în privinţa modului în care autorităţile permit unor astfel de cluburi să funcţioneze. A fost nevoie să moară 27 de tineri ca să ne dăm seama că legislaţia în domeniu este mult prea permisivă şi că oricând o astfel de dramă se poate repeta. Clubul avea o singură ieşire care a fost blocată de oamenii care s-au înghesuit să scape de flăcări.
Legea cere explicit avizul pompierilor în cazul unei clădiri noi sau dacă se schimbă destinaţia unui spaţiu. Surse autorizate susţin că, deşi fosta hală industrială s-a transformat în club, administratorii s-au folosit de un tertip: fabrica Pionierul a oferit spre închiriere un spaţiu pentru birouri sau alimentaţie publică. În contract se stipulează că acolo nu se pot organiza activităţi cu materiale pirotehnice sau inflamabile. În aceste condiţii, proprietarii clubului au avut nevoie de o simplă declaraţie pe proprie răspundere în care îşi asumă că îndeplinesc toate condiţiile din punctul de vedere al măsurilor contra incendiilor.
Poliţia locală a controlat clubul pe 21 octombrie. I-a amendat pe administratori cu 2000 de lei pentru că nu aveau personal calificat. Pompierii nu au făcut însă public dacă au verificat locul. Dacă au existat verificări şi nu s-au luat măsuri, este şi mai grav. Cei care au făcut inspecţia trebuiau să observe că evacuarea se face pe o singură uşă.
Potrivit legii, pentru un astfel de spaţiu trebuie să existe un plan de evacuare în caz de incendiu dar şi o persoană care să coordoneze această activitate.
Autorităţile vor controla acum toate cluburile şi barurile din ţară.
Specialiştii în domeniu susţin că o urgenţă este şi modificarea legislaţiei.