LEACURI DIN NATURĂ: Coada calului

Coada-calului (Equisetum arvense L.) este o plantă erbacee, perenă, ce face parte din familia Equisetaceae, ordinul Equisetales. Este originară din regiunile arctice și temperate ale emisferei nordice din Europa, inclusiv Marea Britanie, America Latină și Asia. Există 25 de specii cunoscute doar în Marea Britanie.

Planta este o descendentă a unui grup dominant de plante terestre din era Paleozoică (aproximativ cu 350 de milioane de ani în urmă), care creșteau la fel de înalte precum copacii în perioada carboniferă a timpurilor preistorice, iar membrii acestei familii au dat naștere la multe dintre depozitele de cărbune.

Numele de coada-calului, adesea folosit pentru întregul grup, a apărut datorită aspectului său care într-o oarecare măsură seamănă cu coada unui cal.

Preferă solul uscat sau umed. Planta are un sistem radicular profund și penetrant și poate fi invazivă. Are tulpini separate, sterile și fertile, cu tulpini purtătoare de spori. Tulpinile fertile sunt produse la începutul primăverii și sunt nonfotosintetice, în timp ce tulpinile sterile verzi, de 20 până la 80 de cm, încep să crească, după ce tulpinile fertile s-au ofilit și persistă în timpul verii și până la primul îngheț de toamnă, potrivit www.pfaf.org. Tulpinile sunt cilindrice, simple sau cu ramificații. Suprafețele tulpinilor sunt acoperite cu siliciu.

Coada calului este bogată în acid silicic (între 3-16%), conține mai mulți alcaloizi (inclusiv nicotină) și diverse minerale. Printre substanțele active importante, se numără și vitaminele B1 și C, flavonoidele, acizii (linoleic, oleic, stearic, malic, oxalic), sărurile de potasiu.

Deoarece a fost recomandată de către medicul roman Galen, ultimul mare medic al Antichității, mai multe culturi au folosit coada-calului ca remediu popular pentru afecțiunile rinichilor și a vezicii urinare, pentru artrită, pentru ulcerații hemoragice și pentru tuberculoză. Chinezii folosesc planta pentru tratarea febrei și ca remediu pentru inflamațiile oculare, cum ar fi conjunctivita și afecțiunile de corneene, dizenteria, gripa, umflăturile și hemoroizii.

Fitoterapeuții din mai multe țări apreciază că, datorită compoziției sale chimice, planta poate fi indicată atât intern, cât și extern, în tratamentul a cel puțin 130 de afecțiuni.

Coada calului este una dintre cele mai diuretice specii dintre toate plantele. Aceasta înseamnă că are o mare capacitate de a elimina apa din corp, conducând la o creștere a urinării cu până la 30% mai mult decât este în nod obișnuit. Această capacitate a plantei face ca numele său științific Equisetum arvense să apară, în general, în compoziția majorității produselor care sunt indicate pentru reducere greutății. Această proprietate se datorează acțiunii mai multor componente, dintre care este de menționat potasiu, dar și calciul, magneziul, acidul ascorbic și acidul cafeic.

Coada-calului este o plantă astringentă și are o acțiune diuretică fiind eficientă în acumularea de apă în pericard sau pleură. Poate fi folosită pentru a reduce inflamația sau sângerarea gingiilor, în cazul ulcerelor și a cistitei, pentru tratarea infecțiilor, pentru oprirea hemoragiilor, dar și în ulcerații chistice. Este considerat un remediu specific în cazurile de inflamație sau de mărire benignă a prostatei și este, de asemenea, este utilizat pentru a accelera eliminarea pietrelor de rinichi.

Tonifierea și acțiunea astringentă o fac valoroasă în tratamentul incontinenței la copii, dificultăți în urinare, hidropizie, gută, durere la urinare. Coada-calului, infuzie sau ceai, promovează expulzarea fluidelor prin sistemul urinar. Efectul astringent și antihemoragic explică utilitatea plantei în sângerarea bucală, din nas și vagin, utilizarea acesteia pentru a controla diareea, dizenteria și sângerarea din intestin, precum și pentru rănile cu vindecare lentă. Scade sângerarea, ajută la coagularea sângelui oprind astfel hemoragiile (interne și externe). Un decoct aplicat extern va opri sângerarea rănilor și va grăbi vindecarea.

Datorită conținutului său de siliciu, această plantă este recomandată atunci când organismul este nevoit să repare țesuturile osoase. Silicul ajută la fixarea calciului, astfel încât organismul să poată stoca mai multă cantitate de acest mineral și, apoi, să îl folosească pentru a repara oasele, colagenul și alte țesuturi ale corpului, potrivit www.globalherbalsupplies.com. Prin urmare, coada-calului poate fi utilă pentru cei care se confruntă cu osteoporoza și artrita.

Ceaiul din plantă este, de asemenea, recomandat în afecțiuni precum anemie și debilitate generală. Acesta a fost utilizat, din vechime, pentru a trata leziuni pulmonare profunde, precum tuberculoza sau emfizemul pulmonar.

Un remediu homeopatic se face din planta proaspătă. Ajută la accelerarea reparației țesutului conjunctiv deteriorat, îmbunătățind rezistența și elasticitatea acestuia. Planta are acțiuni antihemoragice, antiseptice, astringente, carminative, diaforetice, diuretice, hemostatice.

Ca diuretic este deosebit de potrivit și pentru stresul metabolic sau hormonal din perioada menopauzei. Se consideră că acțiunea diuretică se datorează parțial flavonoidelor și saponinelor. Dimineața, pe stomacul gol, cu oră înainte de micul dejun, o ceașcă de ceai de coada-calului ajută împotriva transpirației picioarelor. Cercetările recente din Rusia au demonstrat că aparent coada calului este eficientă în eliminarea acumulărilor de plumb în organism, potrivit www.herbwisdom.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 2 =