LECTIA MANDELA

Snapshot 2013-12-07 21-49-44Lectii de viata de la Nelson Mandela

                       DECEDAT LA 95 DE ANI Nelson Mandela a fost unul dintre cei mai mari oameni si lideri ai lumii contemporane. Viata lui poate fi privita ca o sursa de inspiratie, fiecare dintre noi avand ceva de invatat de la el. Intr-o lume dominata de discriminare, nedreptate si ura, Nelson Mandela a reusit in perioada de glorie a vietii lui sa-si mentina calmul si speranta ca lumea poate sa fie un loc mai bun. Iata cateva lectii de viata de la Nelson Mandela.

Umilinta
Dupa ce a fost eliberat din inchisoare, unde a stat 27 de ani, Nelson Mandela a devenit o figura publica adulata, cunoscuta si celebra in toata lumea. A primit distinctii, premii, titluri. A fost laureat al premiului Nobel pentru Pace si in ciuda tuturor onorurilr a reusit sa ramana un om normal, simplu, lipsit de orgolii ducand mai departe mesajul sau de egalitate intre oameni.

Dragostea

Nelson Mandela a luptat prin toate actiunile lui impotriva oricaror forme de violenta si le-a cerut fara pauza oamenilor sa se respecte unii pe altii. Mandela a condamnat toata viata lui ura, discriminarea provocata de culoarea pielii, religie. Manedla a sustinut mereu ca dragostea este cel mai valoros dar al oamenilor. Si peste toate acestea, Mandela a avut intelepciunea de a-i ierta pe cei care l-au tinut in inchisoare vreme de 27 de ani.

Ambitia si spiritul de lupta

De cata tarie trebuie sa dea dovada un om inchins vreme de 27 de ani pentru convingerile si ideile sale? Nelson Mandela a dovedit ca ambitia si spiritul de lupta, credinta in propriile idei sunt secretul reusitei. In ciuda sacrificiilor greu de imaginat pe care Nelson Mandela le-a facut, el a reusit sa schimbe in bine o tara, iar ideile sale sunt acum pretuite si respectate in toata lumea. “Eu am luptat impotriva dominatiei albilor si am luptat impotriva dominatiei negrilor. Idealul meu a fost cel al unei societati libere si democratice in care toti sa traiasca in armonie cu sanse egale. Sper sa traiesc suficient de mult pentru a-l atinge. Insa, daca este necesar, este un ideal pentru care sunt pregatit sa mor”, spunea Nelson Mandela.

Incoruptibilitate

Mandela nu a fost niciodata acuzat, nici macar o singura data de coruptie. Nu a fost acuzat de nepotism sau favoritism sau de afeceri ciudate.

Simplitate si bucuria de a trai
Viata lui Mandela a fost una plina. Cu toate ca nu a strans averi si nu a profitat de nici unul din beneficiile unui lider, acesta s-a bucurat de fiecare clipa de viata. Mandela a gasit un echilibru pe care putini alti lideri l-au atins.

Ex-liderul sud-african Nelson Mandela a murit, joi seara, in locuinta sa din Johannesburg, la varsta de 95 de ani.

Acesta anunt privind moartea liderului sud-african a fost facut de presedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, potrivit NBC News, fiind confirmat, ulterior, de mai multe posturi de televiziune.

Cu cateva ore inainte de anunt, membrii familiei si prietenii s-au adunat la resedinta din Johannesburg a lui Nelson Mandela, transmitand ca acesta era “pe patul de moarte”.Foarte multi jurnalisti au ajuns in fata resedintei fostului presedinte sud-african, cu zeci de minute inainte de anuntarea vestii.

 Potrivit sursei citate, Mandela va avea parte de funeralii nationale. De asemenea, steagul national urmeaza sa fie coborat in berna.
 “Lupta sa neobosita pentru libertate i-a adus respectul lumii. Sa reafirmam viziunea sa asupra unei societati in care nimeni nu este exploatat”, a declarat liderul sud-african.
Acesta a mai spus ca natiunea sud-africana “si-a pierdut cel mai mare fiu al sau”.
Nelson Mandela se afla acasa, pentru a se recupera in urma unei infectii pulmonare, dupa ce a petrecut o perioada de trei luni in spital.
El a fost internat vara trecuta cu probleme respiratorii cronice, iar la inceputul lunii septembrie a fost adus acasa, fiind tinut in viata doar de aparate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =