Noul lider mondial în domeniul celor mai rapide computere aparține Chinei și reprezintă o demonstrație de putere. “Sunway TaihuLight” este de trei ori mai rapid decât anteriorul lider în domeniu și este “propulsat” de tehnologie produsă exclusiv în Republica Populară.
China și-a adjudecat poziția de lider mondial în domeniul supercomputerelor, printr-o impresionantă performanță tehnică. Noul lider al clasamentului Top 500 este sistemul informatic “Sunway TaihuLight”, care va fi dat în folosință la Centrul Național de Supercomputere din orașul chinez Wuxi. Supercomputerul este capabil de 93 Petaflops pe secundă (cvadrilioane de operații de secundă) este de trei ori mai rapid decât fostul lider al clasamentului, “Tianhe-2”, care se află tot pe pământ chinez.
Fostul centru de calcul a condus timp de trei ani topul cu o putere de procesare de 33,86 petaflops și funcționează încă pe bază de procesoare produse de concernul american Intel. “Sunway TaihuLight” rulează însă în totalitate pe bază de procesoare dezvoltate în China. Un cip SW26010 include 260 de nuclee și atinge o preformanță de peste 3 teraflops. În total, sistemul informatic prezintă peste 10 milioane de nuclee de procesare.
Supercomputerul Centrului de Cercetare pentru Calcul Paralel (NRCPC) este, potrivit datelor oferit de editorii listei top 500 nu doar semnificativ mai rapid decât anteriorul, dar este și de trei ori mai eficient, cu o performanță de 6 gigaflops per watt. Această performanță aduce sistemului un loc de cinste în lista Green500.
China este peste SUA în toate domeniile. Cea de-a 47-a ediție a top 500 este prima în care SUA nu mai este reprezentată de majoritatea sistemelor din top. Cu 167 de supercomputere topul este condus de China, iar SUA deține 165 din sistemele prezentate în top.
Cel mai rapid sistem american de acest tip se situează pe locurile trei și patru în clasament, la distanță mare de “Sunway TaihuLight” und “Tianhe-2” din punct de vedere al performanței brute. Prezențele notabile în clasament ale americanilor sunt supercomputerul Cray – “Titan” de la Oak Ridge National Laboratory și supercomputerul Sequoia din Lawrence Livermore National Laboratory, aparținând IBM.
Un al treilea sistem american din top 10 este “Mira”, tot din dotarea IBM, situat pe locul șase. Japonia este reprezentată de “Riken” de la Fujitsu (locul cinci) iar până și Arabia Saudită a prins locul 10 prin supercomputerul lor “Shaheen II”, un sistem de tip Cray ce este capabil de 5,5 petaflops.