Legea “Dragnea” de eliminare a 102 taxe, declarată constituţională/UPDATE: Klaus Iohannis nu o promulgă şi întoarce legea la Parlament. Reacţia liderului PSD după decizia preşedintelui

images-3

Curtea Constituţională a decis vineri că legea adoptată de Parlament prin care se elimină 102 taxe nefiscale, printre care taxa radio-tv şi taxa auto, este constituţională. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu promulgă legea şi o întoarce la Parlament pentru “o discuţie aprofundată, aşezată, calmă” asupra oportunităţii taxelor, în special radio-tv.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat vineri că nu înţelege motivul retrimiterii de către şeful statului a legii de eliminare a 102 taxe nefiscale către Parlament, dar probabil că este o supărare neasimilată după aflarea rezultatului alegerilor parlamentare desfăşurate duminică.

“Legea e aşteptată de toţi românii, indiferent de statut şi de culoarea politică, este o dorinţă comună să nu mai fim umiliţi, ca fiecare să aibă timp mai mult timp pentru viaţă şi muncă. Îmi e greu să înţeleg motivul real pentru care a fost retrimisă legea în Parlament, în condiţiile în care la Curtea Constituţională a fost invocat un motiv, iar la Parlament alt motiv. Sper să nu fie motivul unei supărări neasimilate la rezultatul alegerilor”, a declarat, vineri, Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a dat însă asigurări că legea va intra în vigoare.

“Ce pot spune, legea va intra în vigoare. Am sperat să intre în vigoare azi prin promulgare, dar va intra după ce va trece prin procedurile parlamentare. În proiectul nostru de buget sunt cuprinse aceste eliminări, nu exită impediment ca din 2017 românii să nu mai plăteasca aceste taxe”, a mai spus Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că retrimite în Parlament Legea “Dragnea” privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, iniţiată de liderul social-democrat Liviu Dragnea, afirmând că este este nevoie de o “discuţie aprofundată, aşezată, calmă” cu privire la renunţarea taxei radio-tv.

“Eu voi trimite această lege înapoi în Parlament. Nu cred că este bine să se renunţe fără o discuţie aprofundată, aşezată, calmă la taxa radio şi taxa radio tv. Dacă noul Parlament va discuta această chestiune şi va lua o decizie fie de renunţare, fie de păstrare, atunci sigur îmi va trimite forma adoptată atunci şi o voi promulga atunci”, a declarat Klaus Iohannis.

“Eu voi trimite această lege înapoi în Parlament. Nu cred că este bine să se renunţe fără o discuţie aprofundată, aşezată, calmă la taxa radio şi taxa radio tv. Dacă noul Parlament va discuta această chestiune şi va lua o decizie fie de renunţare, fie de păstrare, atunci sigur îmi va trimite forma adoptată atunci şi o voi promulga atunci”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că a promulgat deja legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 20/2016 privind creşterile salariale.

”Ne-am pronunţat în sensul respingerii sesizării ca fiind neîntemeiată, motivând că toate criticile care s-au formulat nu îşi găsesc un temei constitutional care să ne justifice admiterea sesizării”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

El a mai spus că motivele cele mai multe au vizat fondul şi justificarea tăierii taxelor.

”Chestiunea asta nu e atributul CCR să stabilească ce taxe sunt valabile şi ce taxe nu sunt valabile. Am avut în vedere şi faptul că proiectul s-a derulat în procedură parlamentară de urgenţă, ceea ce justifica într-un fel Parlamentul să scurteze nişte termene şi să treacă peste nişte termene. În ceea ce priveşte criticile cu privire la faptul că nu s-ar fi solicitat informarea Guvernului, ea s-a solicitat, chiar dacă nu a venit. Raporturile dintre Parlament şi Guvern şi sunt dictate de nişte principia constituţionale, potrivit cărora Parlamentul este organul reprezentativ suprem, unica autoritate legiuitoare şi într-un fel guvernul se află sub control parlamentar”, a adăugat Dorneanu.

El a apreciat că legea nu a afectat principiul separaţiei puterilor în stat.

”În ceea ce priveşte cele două mari instituţii să zic aşa păgubite de această măsură, noi am reţinut, fără a intra în analiza fondului, că legea a modificat art. 41 din Legea de organizare a radiodifuziunii şi televiziunii, spunând că toate cheltuielile necesare pentru funcţionarea şi dezvoltarea instutiţiilor vor fi suportate din legea bugetului de stat. Deci este treaba guvernului şi a parlamentului să înlocuiască resursele de unde vor fi finanţate cele două instituţii”, a menţionat preşedintele CCR.

El a mai spus că decizia de vineri a fost luată cu majoritate de voturi.

Dragnea, după decizia CCR privind taxele: Ce e bun pentru oameni nu are cum să fie neconstituţional

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat, vineri, referindu-se la decizia CCR de respingere a contestaţiilor privind Legea de eliminare a 102 taxe nefiscale, că aceasta reprezintă o nouă dovadă “că ceea ce este bun pentru oameni nu are cum să fie neconstituţional”.

“Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale privind eliminarea celor 102 taxe este o nouă dovadă că ceea ce este bun pentru oameni nu are cum să fie neconstituţional”, a scris Dragnea pe Facebook.

El a adăugat că decizia CCR reprezintă a doua dovadă “că cei care au atacat aceste legi bune au avut doar o miză electorală”.

“Au crezut că, dacă blochează cele două legi, PSD va pierde voturi în alegeri. A fost însă un calcul greşit, iar totul s-a întors împotriva lor. Sper ca preşedintele Iohannis să accepte rezultatul şi să promulge cât mai repede cele două legi”, a menţionat Dragnea.

El a dat din nou asigurări că PSD a prevăzut în bugetul pentru 2017 atât eliminarea celor 102 taxe, cât şi majorările de venituri cu 15% pentru profesori şi medici.

Din rândul celor 102 taxe propuse pentru a fi eliminate fac parte timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.

Curtea Constituţională (CCR) a fost sesizată ulterior, în 15 noiembrie, de către preşedintele Klaus Iohannis cu privire la legea care elimină 102 taxe nefiscale, printre care şi taxa radio-tv, şeful statului argumentând că actul normativ încalcă mai multe articole din legea fundamentală. El a spus că dacă legea celor 102 taxe e retrimisă la mine, voi decide dacă o voi promulga sau nu.

Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat pe 25 octombrie Legea privind eliminarea a peste 100 de taxe, inclusiv taxa Radio-TV, iniţiată de Liviu Dragnea. Actul normativ, care duce la anularea a 102 taxe nefiscale, a fost adoptat în procedură de urgenţă în ambele camere al Parlamentului.

Preşedintele Klaus Iohannis a argumentat, în sesizarea trimisă CCR, două modalităţi de încălcare a Constituţiei: pe formă şi pe fond.

În ceea ce priveşte forma, Klaus Iohannis a arătat că Parlamentul a adoptat legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale fără a consulta Guvernul, ceea ce se traduce, în opinia şefului statului, prin încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat. “În cazul în care o iniţiativă legislativă implică modificări bugetare, este necesar ca Parlamentul să solicite o informare din partea Guvernului”.

“Parlamentul nu poate prestabili modificarea cheltuielilor bugetare fără să ceară Guvernului o informare în acest sens. Dat fiind caracterul imperativ al obligaţiei de a cere informarea menţionată, rezultă că nerespectarea acesteia are drept consecinţă neconstituţionalitatea legii adoptate”, se arata în sesizarea trimisă de către preşedinte Curţii Constituţionale.

A doua serie de argumente prin care preşedintele Klaus Iohannis încearcă să demonstreze neconstituţionalitatea legii privind eliminarea a 102 taxe, vizează aspecte de fond.

Astfel, şeful statului a acuzat nerespectarea disciplinei fiscal-bugetare, prevăzută de legea fundamentală, de acte normative precum şi de jurisprudenţa CCR. “Măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat. Totodată, legea cuprinde măsuri menite să atragă majorarea directă şi indirectă a cheltuielilor bugetare, precum şi măsuri menite să diminueze veniturile bugetare (…) În plus, legiuitorul trebuia să identifice în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii”, se mai arata în sesizarea preşedintelui.

De asemenea, Klaus Iohannis a acuzat lipsa de predictibilitate şi coerenţă a legii privind eliminarea taxelor, ”deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite”.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat pentru că textul legii conţine indicii de neconstituţionalitate având în vedere “graba cu care a fost tratat acest subiect de catre Parlament si care indica un periculos populism electoral”.

Potrivit acesteia, reducerea taxelor este în esenţă o idee bună, dar “vorbim despre o lege cu un impact bugetar semnificativ, care chiar daca presupune efecte importante, nu s-a bucurat de etapa normala si necesara a unei dezbateri publice”.

“Domnul presedinte, Klaus Iohannis, e un sustinator al ideii eliminarii unor taxe. Avem prea multe taxe, in esenta reducerea numarului lor este o idee buna. Cazul de fata este insa unul special. Vorbim despre o lege cu un impact bugetar semnificativ, care chiar daca presupune efecte importante, nu s-a bucurat de etapa normala si necesara a unei dezbateri publice. Este, asa cum a numit-o domnul presedinte o ‘modalitate heirupista, care e fundamental contraproductiva si daunatoare Romaniei”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 6 = 54