Legea elvețiană a ciocolatei va fi eliminată în 2018

Pentru a rămâne competitivi pe piață, Elveția sprijină producătorii săi de ciocolată prin subvenții, pentru a putea vinde marfa la export. Pentru că cei de la OMC (Organizația Mondială a Comerțului) au ales să intervină, legea va fi eliminată de anul viitor. Dar guvernul a găsit deja o nouă cale pentru a-i ajuta pe producătorii autohtoni.

Ciocolata elvețiană ce merge către export nu va mai putea fi subvenționată de stat. Elveția trebuie să se supună unei decizii a OMC care interzice acordarea de subvenții la export. Așa-numita “Lege Schoggi” va fi eliminată până la finalul anului 2018.

Pentru ca delicatesele elvețiene să nu fie mult prea scumpe pe piețele străine, guvernul se asigură că producătorii pot obține materiile prime mai ieftin, spre exemplu laptele. Dacă totul funcționează conform planului, prețurile la ciocolată nu vor crește, spune Urs Furrer, președinte al Asociației Producătorilor de Ciocolată din Elveția, Chocosuisse.

Germanii sunt deosebit de sensibili la prețuri mari la ciocolată. Datorită francului elvețian puternic, afacerile din 2015 și 2016 au suferit considerabil. Anul acesta situația s-a ameliorat, din ianuarie și până în octombrie au fost livrate peste 16.000 de tone, o creștere de 15% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. În termeni valorici, aceasta se traduce într-o creștere de 11% pentru un total de 114 milioane de franci, după cum spune Furrer.
Elveția protejează propriul sector agricol, din care rezultă produse scumpe, prin taxe vamale protective, de produsele ieftine ale țărilor vecine, în special materii prime precum lapte sau cereale. Prețul în Elveția este adesea mai mult decât dublu la aceste categorii de produse, comparativ cu țările din jur. Pentru a păstra astfel ciocolata sau alte produse de export la un nivel rezonabil al competitivității, acestea sunt subvenționate, cu circa 95 de milioane de franci elvețieni pe an. Dar OMC interzice astfel de practici.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/Schweizer-Schoggi-Gesetz-faellt-2018-article20200063.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × 1 =