LEGEA “FILIPINE”

  • _74104897_hi021831244Curtea Suprema filipineza a aprobat  o noua lege

 

Curtea Supremă  Filipineza a aprobat o lege de control al nașterilor,  aceasta duce la o înfrângere pentru Biserica Catolică . Legea presupune infiintarea de centre de sănătate guvernamentale, pentru a distribui gratuit oamenilor, prezervative și pilule contraceptive.

 

Instanța a amânat punerea în aplicare, a legii, dupa ce în decembrie 2012, grupuri religioase au pus  la îndoială constituționalitatea acesteia , insa sustinatorii legii  au declarat ca instanța a facut constatarile necesare si cele mai multe din prevederile constitutionale au existat.

Guvernul cu  Președintele Benigno Aquino a sfidat ani de presiune bisericieasca pentru  trecerea proiectului in lege .

Se spune, ca aceasta noua lege a fost infiintata pentru ai ajuta pe cei săraci , care de multe ori nu își pot permite metode de contraceptie; și pentru a combate rata ridicata a mortalității materne din țară .

Prevederile  legii vor face, practic,  ca toate formele de contraceptie  sa fie disponibile gratuit, in clinicile de sanatate publica .

Educația sexuală va fi , de asemenea, obligatorie in scoli, iar  lucratori in domeniul sanatatii publice vor fi primi instruire pentru planificarea  familială .

 

Filipine , cu o populatie care se apropie de 100 de milioane si din care un procent de 80%  sunt catolici, are  una dintre cea mai ridicata rata a natalitatii din Asia. Biserica a luptat cu înverșunare împotriva proiectului de lege, cosiderandul dracesc  și o amenințare la adresa vieții. Aceasta a denunțat politicieni care l-au sprijinit , inclusiv președintele Aquino .

Biserica Catolică a jucat un rol important în viața politică Filipineza și continuă să exercite o influență mare asupra populației .

 

http://www.bbc.com/news/world-asia-26938667

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

79 − = 77