Legea prevenției: Contravenientul va beneficia de prevenție o singură dată în termen de trei ani de la avertisment

Contravenientul va beneficia de prevenție o singură dată în termen de trei ani de la data aplicării avertismentului de către organele de control, conform proiectului Legii prevenției, a declarat, joi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu, la începutul ședinței de Guvern.

“Astăzi am ridicat pe site-ul instituției textul Legii prevenției, inclusiv anexa care cuprinde toate contravențiile în număr de 333, ce urmează a fi propuse. Este o componentă legislativă mult așteptată pentru redinamizarea mediului de afaceri, dar și pentru o mai bună funcționare a administrației locale. Intrăm astfel în etapa unei consultări extinse a prevederilor acestei legi. Este un prim pas în emanciparea actului de control atât de necesar redinamizării mediului de afaceri și administrației publice. Proiectul va fi în dezbatere publică până pe data de 1 mai, perioadă în care absolut toți cei interesați de îmbunătățirea acestui proiect pot depune propuneri”, a spus Petrescu.

Potrivit acestuia, doi piloni definesc legea, respectiv informarea și identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control.

“Unul este informarea agenților economici, persoane fizice sau juridice, autorităților publice și crearea cadrului optim de educare, informarea acestora prin mai multe instrumente. Este un portal unic, care va conține toate elementele referitoare la toate drepturile și obligațiile pe care persoanele fizice sau juridice verificate le au în raport cu organismele de control și invers. 90-95% dintre firmele din România sunt companii cu până în nouă angajați. Este foarte greu să ceri unui antreprenor să cunoască un univers de restricții. Noi venim în întâmpinarea lui cu acest portal, astfel încât toți să fie în poziția să găsească toată informația centralizată într-un singur loc. Nu putem decupla mediul de afaceri de administrația publică. Ne dorim o simplificare, o fluidizare a procedurilor, o prevenție a tot ce înseamnă identificarea contravențiilor pe tot spectrul de afaceri, fie el de stat sau privat”, a spus ministrul.

El a mai arătat că, de prevenție, contravenientul beneficiază o singură dată în termen de trei ani de la data aplicării sancțiunii.

“Un al doilea pilon este identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control, aplicarea sancțiunii contravenționale a avertismentului la prima abatere, fără alte sancțiuni complementare, dar cu întocmirea unui plan clar de remediere, care conține un termen de până la 90 de zile și un set de măsuri de remediere. La finalul termenului de control, organul de control revine și, dacă respectivul agent economic nu s-a pus în legalitate, este sancționat potrivit legii în vigoare. Prevenția se aplică doar acelor fapte care nu se referă la activități unde intenția de a încălca legea este evidentă și care nu reprezintă un grad de pericol ridicat. Contravenientul beneficiază de prevenție o singură dată în termen de trei ani de la data aplicării sancțiunii avertisment”, a explicat Alexandru Petrescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 6 =