California reprezintă de multă vreme avangarda energiei verzi, în special când vine vorba despre automobile. Acum, pe măsură ce statul luptă împotriva EPA și administrației Trump pentru a-și menține abilitatea de a fi lider în domeniul mașinilor ecologice, legislativul californian a adoptat un nou plan de a curăța radical centralele energetice.
Potrivit unui raport recent din San Francisco Chronicle, organul legislativ al statului a adoptat o lege prin care majorează obiectivele statale pentru energie regenerabilă la 100% până în anul 2045. California are deja obiective pentru a obține jumătate din energia electrică a statului din surse regenerabile până în anul 2035, procent pe care legea recentă îl majorează la 60%.
Începând cu anul 2017, ultimul an pentru care sunt disponibile datele complete, statul a obținut 44% din energia sa electrică din surse regenerabile, inclusiv 15% din proiecte hidroelectrice majore, cu doar 10% din surse solare și 9% din surse eoliene.
Alte 9 procente provin din energie nucleară și o treime din gaze naturale. Ce rămâne provine în proporție de două treimi din surse nespecificate și o treime din procesarea cărbunilor. California a adoptat de asemenea o lege în luna mai ce necesită ca toate casele construite în stat să fie echipate cu energie solară.
Ultima mișcare vine ca urmare a intenției EPA de a relua planul președintelui Obama, denumit Clean Power Plan și care nu a mai apucat să fie implementat niciodată, de a fixa obiective de poluare la nivel național.
Sub conducerea președintelui Donald Trump, EPA a propus să înlocuiască Clean Power Plan cu “Affordable Clean Energy Rule”, care ar anula standardele federale de emisii pentru centrale electrice, într-un efort de a permite procesatorilor de cărbuni să își continue activitatea.
Când EPA a lansat luna trecută acest document, administratorul în funcție al EPA, Andrew Wheeler a declarat că acest act va da posibilitatea statelor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a produce energie modernă, fezabilă și avantajoasă ca preț.