Leuna la 100 de ani de existență

Unknown

Cel mai mare site chimic din Germania are o lungă istorie în urma sa. Compania Leuna a dus-o greu în vremurile DDR-ului, dar astăzi nu are de ce să se plângă. În timpul unui discurs cancelarul Merkel a adus aminte și de un capitol întunecat.

Coșuri înalte, cazane mari și multe depozite de substanțe chimice: Leuna, companie germană de produse chimice din sudul landului Sachsen-Anhalt este un simbol al industriei chimice. Cu 100 de ani în urmă a fost pusă aici prima piatră de temelie.

Cancelarul Angela Merkel a efectuat o vizită la fața locului cu ocazia jubileului și a ținut un discurs pe tema trecutului tulburat al companiei. Cancelarul a declarat că în cei 100 de ani de existență a companiei s-au reflectat perioadele bune și perioadele dificile ale istoriei industriale germane.

Odată cu această sărbătoare s-a dat startul unui simbol. Fosta locație contaminată a combinatului ar trebui transformată într-un câmp cu flori, printr-o investiție de miliarde de euro. Pe data de 25 mai 1994 cancelarul federal Helmut Kohl a dat prima sapă la fața locului. Ceea ce a reprezentat startul simbolic pentru rafinăria ce a valorat atunci 5 miliarde de mărci germane. Mega-Proiectul franco-german este considerat a fi cel mai mare din perioada postbelică.

Astăzi industria vede compania Leuna ca un simbol al schimbării. Mai mult de 100 de firme, printre care unele companii mari active la nivel internațional, precum concernul francez de uleiuri minerale, Total, sau concernul belgian de produse chimice, Domo, și-au deschis centre de prezență sau unități productive în marele parc industrial. Din anul 1990 și până în prezent au fost investiți în locația Leuna peste șase miliarde de euro, raportează Christof Günther, șeful companiei de servicii și infrastructură, Infraleuna GmbH.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Leuna-blickt-zurueck-article17147776.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × = 6