LIBER LA MINORE

  • child-marriageIrakul  legalizeaza casatoria tinerelor minore

 

Irakul a initiat un proiect de lege care permite tinerelor, ca cele de noua ani, sa se casatoreasca. Acest proiect  nu stabileste o varsta minima pentru casatorie, dar sectiunea de divort are reguli specifice. Fostul prim-ministru Ayad Allawi spune că proiectul de lege ar legaliza abuzul de femei : ” Acesta permite fetelor sa se casatoreasca de la varsta de noua ani și chiar mai tineri “,spune acesta.

 

Legislatia , cunoscuta sub numele de legea Jaafari, contine o clauza, care prevede  ca femeile trebuie să se conformeze cu cerintele sexuale ale sotilor. Proiectul de lege dă barbatilor dreptul de tutela asupra femeilor; si stabileste normele care reglementează relatii poligame.

Acest proiect de lege a starnit numeroase controverse si critici, cei care sunt contra  spun ca acesta transforna  femeile in instrumente pentru placerea sexuala; sustinatorii insa, spun ca pur si simplu se reglementeaza practicile deja existente in viata de zi cu zi.

Legea, existenta acum, stabileste varsta legală pentru căsătorie, fara aprobarea parinților la 18 ani și spune ca fetele ca cele de 15 ani poat fi căsătorite doar cu aprobarea unui tutore .

 

Proiectul de lege, a fost aprobat de catre coalitia de guvernare, într-un efort de a atrage sprijinul   populatiei majoritare din Irak, in alegerile parlamentare de la sfârșitul lunii aprilie.

Biroul de referinta a populatiei, a raportat ca declinul în casatoriile timpurii a atins punctul culminant in 2013, atunci când mai mult de un sfert de fete minore s-au casatorit. Aproximativ 5 %  s-au casatorit înainte sa implineasca varsta de 15 ani.

http://www.ibtimes.co.uk/iraq-legalise-marriage-girls-young-nine-1444205

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 22 = 32