Lipsa de lichidități provoacă haos în Venezuela

 

rtx2veip-3-2

Pentru că prea puțini cetățeni dețin bancnote valabile, Venezuela suferă de pe urma jafurilor și a protestelor. Președintele Maduro a retras din circulație bancnotele de 100 de Bolívares. El provoacă astfel haos, pentru că noile bancnote de valoare mai mare nu au sosit încă.

O lipsă acută de lichidități a condus în Venezuela la proteste violente și jafuri. În Maracaibo, al doilea oraș ca mărime din țară, demonstranții furioși au aruncat vineri cu pietre, spun polițiștii. În Maturín au existat străzi blocate și jafuri. După cum spune un martor ocular, acolo au fost jefuite vehicule care transportau păsări vii.

Piața din Maturín a ajuns să fie supravegheată de soldați. În orașul Puerto la Cruz s-a ajuns la revolte, spun datele unui funcționar bancar, pentru că, clienții băncilor nu au avut voie să ridice bani. Poliția a tras focuri de avertisment, pentru a putea opri protestele. Toate magazinele din oraș au fost închise. În orașul Santa Barbara patru persoane au fost rănite într-o încercare de a prelua un transport cu bani, după ce au deschis focul asupra șoferului.

Guvernul socialist al președintelui Nicolás Maduro a retras din circulație bancnotele de 100 de Bolívares, care erau până acum cele mai valoroase bancnote. De joi însă, ele nu mai sunt acceptate ca mijloc de plată. Pentru aceeași zi a fost planificată introducerea pe piață a unor bancnote de valoare mai mare, de 500 până la 2000 Bolívares. Însă introducerea acestora pe piață întârzie, iar milioane de locuitori ai țării nu dispun de suficiente lichidități pentru a cumpăra alimente sau cadouri de Crăciun.

Maduro i-a făcut răspunzători pentru aceste incidente pe politicienii opoziției. Există dovezi foto și video care arată implicarea membrilor opoziției în cazuri de vandalism și violență, a spus acesta vineri seara. După datele președintelui, revoluționarii din orașul Guasdualito, din apropiere de granița cu Columbia, au dat foc la două filiale ale unor bănci de stat.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Bargeld-Engpass-stuerzt-Venezuela-ins-Chaos-article19352966.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 3 = 27