Lira sterlină primește o nouă înfățișare

Nu va mai fi rotundă, ci cu colțuri (mai precis, doisprezece): în Marea Britanie va fi introdusă o nouă monedă pentru lira sterlină. Fanii Brexitului nu vor aprecia designul noii monede.

În mijlocul ei tronează portretul reginei, încadrat de un cerc de culoare argintie. Astfel arată pe o parte noua monedă de o liră, de forma unui poligon cu 12 laturi (dodecagon), ce a fost introdusă marți în Marea Britanie.

La prima vedere unii ar putea să creadă că Marea Britanie vrea să ceară scuze Europei pentru votul Brexit și să aducă propria monedă la nivel european. Deisgnul se apropie foarte mult de moneda de 1 euro. Iar marginile cu caneluri amintesc foarte mult de moneda de 20 de cenți folosită în zona euro.

În același timp se pare că noua monedă ar avea rolul de a reunifica regatul, care este dezbinat de intențiile tot mai hotărâte ale scoțienilor de a organiza un referendum în privința declarării independenței față de Anglia. Pe partea din spate sunt gravați trandafiri și alte plante precum ciulinul, prazul și trifoiul, toate încadrate de coroana regală. Plantele reprezintă regiunile regatului – Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Noua monedă va fi introdusă însă dintr-un alt motiv: moneda de o liră sterlină nu a mai fost prelucrată din anul 1983. Un procent redus dintre acestea sunt falsuri și nu pot fi ușor recunoscute. Noua monedă de o liră ar trebui să împiedice falsificarea.

Se va mai putea plăti cu vechea monedă până pe data de 15 octombrie. Până atunci fiecare britanic va putea să își schimbe monedele pentru unele noi de aceeași valoare. Dar apoi vechea monedă nu va fi complet inutilă: ea va fi topită pentru a se crea varianta actuală.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Das-Pfund-bekommt-neuen-Look-article19767280.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 1 =