Lira turcească în cădere liberă

Căderea lirei turcești este de neoprit. Banca centrală din Ankara nu are încă o reacție pe măsură. Președintele Erdogan se opune majorării dobânzilor. Iar economia ar putea plăti un preț ridicat.

Autoritățile monetare de la Ankara depun eforturi substanțiale pentru a stopa scăderea continuă monedei naționale. Conform economiei tradiționale, autoritățile ar trebui să ajusteze ratele de referință ale dobânzilor, alte bănci centrale apelează la astfel de procedee. Dobânzile mai mari vor împiedica astfel intrarea unui volum mai mare de lichidități în economie.

Pentru un euro turcii plătesc în prezent 4,6747 lire, deci mai mult ca niciodată. Niciuna din monedele importante ale lumii nu a suferit pierderi mai mari de atât de la mijlocul lunii septembrie. Față de euro moneda s-a devalorizat cu 15%, față de dolar cu 16.

Dobânzile mai mari ar face ca banii să fie mai “râvniți”. Moneda ar fi mai atractivü pentru investitori iar devalorizarea ar fi atenuată. Există câteva motive pentru slăbiciunea lirei, atât politice cât și economice, locale sau globale. Dar la centru se află banca centrală turcă, care însă nu poate ajusta dobânzile de referință.

Directorul băncii centrale, Murat Cetinkaya, cedează doar de ochii lumii și face referire la o scădere a ratei inflației, care este așteptată să apară în următoarele luni. Autoritățile monetare de la Ankara nu se supun însă legilor de politică monetară, ci îndemnelor impuse de președintele autoritar.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/Tuerkische-Lira-faellt-ins-Bodenlose-article20145803.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 28 = 37