Lira turcească se prăbușește

RTX17ZL1

Lira turcească se prăbușește

Moneda turcă cunoaște în prezent o singură direcție: în jos. Lira scade la un nivel negativ record în raport față de dolarul american și este pusă în continuare sub presiune. Ce se petrece acolo?

Lira turcească pierde din valoare în mod constant și semnificativ de luni de zile. După devalorizarea yuan-ului chinezesc, nici o monedă nu a mai mers atât de prost. Joi a fost pentru prima dată când s-au dat chiar și trei lire pentru un dolar. De la începutul anului lira a pierdut aproximativ 30% din valoarea sa în raport cu dolarul.

Un motiv pentru declinul lirei este situația politică neobișnuită din Turcia. Țara este în pragul unor noi alegeri, după ce negocierile pentru formarea guvernului au eșuat. Partidul AK al președintelui Recep Tayyip Erdogan a pierdut alegerile parlamentare și nu a găsit nici la două luni după alegeri un partener de încredere pentru a forma o coaliție de guvernare.

De asemenea guvernul a lansat o ofesivă împotriva formării PKK a etnicilor kurzi, dar și împotriva grupării Stat Islamic, ceea ce a condus la atacuri aproape zilnice ale PKK asupra forțelor de securitate turce.

Iar toate aceste tensiuni apar pe fondul unei încetiniri semnificative a creșterii economice după ani de boom economic și dezvoltare. Fostul “tigru de pe Bosfor” este în pericol de a deveni banal. Economiștii estimează pentru anul curent și pentru anul ce vine o creștere de trei procente, se pare că vremurile cu creșteri constante de 9-10% au trecut deja de mult. Conjunctura nefavorabilă are efect de asemenea și pe piața muncii: cota șomajului este în prezent la peste nouă procente.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Tuerkische-Lira-stuerzt-ab-article15769266.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =