Lira turcească se recuperează

RTX1P1R7

Moneda turcă urcă brusc și își recuperează mare parte din pierderile suferite în acest weekend. Analiștii avertizează însă că lira turcească ar putea suferi de fluctuații majore în următoarele zile.

Lira turcească a recuperat mare parte din pierderea de curs. Cursul a crescut în comparație cu dolarul cu două procente, după ce vineri seara a scăzut cu aproape două procente. Înainte de prânz dolarul costa fix 2,93 lire. Piața turcă de acțiuni a fost pusă sub presiune la debutul tranzacționării datorită tentativei de lovitură de stat, pierzând în medie 2,3%.

Guvernul turc a dejucat în acest weekend o lovitură de stat pusă la cale de forțe militare. Dacă puciul ar fi reușit, atunci reacțiile piețelor ar fi fost cu siguranță mult mai feroce, declară un broker. Dar așa situația din Turcia se arată a fi relativ stabilă pentru investitori. Cu toate acestea, cursul de schimb al lirei turcești va suferi cel mai probabil turbulențe în zilele următoare.

Potrivit perspectivei analiștilor Commerzbank, volatilitatea activelor turcești ar trebui să fie mare, dar situația se va potoli rapid. Banca centrală a Turciei va păstra probabil ratele dobânzilor pentru a sprijini o ameliorare rapidă a lirei.

Commerzbank se așteaptă ca dolarul să rămână, cu sprijinul băncii centrale din Turcia, la nivelul de 2,90 lire. Îngrijorările sunt mari, existând speculații privind posibilitatea ca guvernul turc să se folosească de prilej pentru acțiuni împotriva opoziției, deși aceștia s-au opus și ei loviturii de stat. 3000 de membrii ai forțelor armate au fost arestați, aproape la fel de mulți judecători și procurori au fost demiși și trecuți în custodie.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Tuerkische-Lira-erholt-sich-article18214906.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 69 = 77