Lista joburilor care te îngrașă

Astăzi, 1 din 3 americani este obez. Este o rată mult prea mare pentru a fi justificată doar prin obiceiurile alimentare proaste și prin faptul că ne petrecem timpul liber în faţa televizorului. Cercetătorii investighează acum câmpul muncii pentru a vedea în ce meserii incidenţa obezităţii este crescută.

O analiză a tiparelor de schimbare pe piaţa muncii de după anii 1960 sugerează o bună parte din surplusul naţional poate fi explicat prin scăderea activităţii fizice din cadrul programului de lucru. Locurile de muncă ce presupuneau o activitate fizică cel puţin moderată au scăzut de la 50%, în 1960, la 20%, astăzi. Restul de joburi, de 80%, presupun sedentarism complet sau o activitate fizică foarte ușoară. Cercetătorii au stabilit că aceasta a dus la o scădere medie de 120-140 de calorii consumate prin activitate fizică. Dacă greutatea medie pentru bărbaţii americani era de 76,9 kg, în 1960, creșterea calorică în decursul a 50 de ani a rezultat într-o nouă medie de greutate, stabilită la 89,7 kg.

Deși nu este nicio noutate că tot mai multe joburi implică un grad tot mai mare de sedentarism, graţie soluţiilor tehnologice cu care lucrăm azi și care ne ţin blocaţi în faţa unui ecran, studiul din jurnalul PLoS One a fost primul care a calculat impactul mediu asupra consumului zilnic de energie. „Trebuie să privim activitatea fizică drept un concept mai robust decât doar activitate recreaţională. Am reușit ca în multe feluri să scoatem activitatea fizică din viaţă și acum trebuie să găsim căi de a o pune la loc, inclusiv în timpul programului de lucru”, au declarat cercetătorii.

Nu este de mirare că alte studii au descoperit că persoanele care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână sau cei care sunt expuși unui mediu de lucru ostil sunt și cei care sunt cei mai susceptibili la îngrășare. Descoperirile sunt intuitive. Cu cât lucrezi mai mult și cu cât lucrul este mai sedentar, cu atât mai puţin timp ai la dispoziţie pentru exerciţiu fizic. La fel, cu cât mediu în care lucrezi este mai stresant sau cu cât ești mai hărţuit la locul de muncă, cu atât crește riscul de a te obișnui să mănânci pe fond nervos.

Însă nu toate joburile sunt la fel. Anumite ocupaţii și industrii au o corelare cu o rată a obezităţii ieșită din comun, arată alt studiu publicat în American Journal of Preventive Medicine. Printre industrii, administraţia publică, sistemul de sănătate, serviciile de informaţii și de transport sunt campioane la rata obezităţii din America. În schimb, imobiliarele, divertismentul și artele au cele mai mici rate de obezitate.

Poate să ni se pară ciudat că mergem la spital și dăm peste persoane obeze care lucrează acolo, însă realitatea este că unul este jobul medicului, altul – al infirmierei și altul – al recepţionistei, care își petrece toată ziua la telefon. Nu mai contează doar ceea ce mâncăm și cât exerciţiu fizic facem în rest. Opt ore de sedentarism nu se pot echivala cu 30 de minute de exerciţii zilnice, din nefericire. Și nici stresul din timpul zilei nu se poate compensa în acest fel. Unele dintre joburile cu cele mai mari rate ale obezităţii din America au un nivel mediu de activitate, dar un nivel mare de stres – poliţiștii, paznicii și gardienii din închisori. Apoi urmează cei din serviciile sociale și din sistemul de sănătate, arhitecţii, inginerii și transportatorii, toate joburi care presupun o responsabilitate foarte mare și lucru cu oamenii.

Autorii studiului mai descoperă aici un factor interesant care contribuie la obezitate. În serviciile de sănătate, de exemplu, diferenţa nu era doar între cei care se mișcă și cei care stau la birou și răspund la telefoane, ci și între cei care câștigă salarii mari și cei care câștigă salarii mici, cei din urmă fiind mult mai predispuși la obezitate, cu toate bolile care pot deriva de aici. Nivelul de stres, salariul și nivelul de sedentarism sunt factorii-cheie care nu ne afectează doar opt ore pe zi, cel puţin, ci și viitorul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 4 =